Vuggestuebørn lukker for følelser

Foto: Holger Madsen, jv.dk

Vuggestuebørn lukker for følelser

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

SMÅBØRN: Danske pædagoger svigter de mindste. Børn i vuggestuer lukker af for deres følelser, dokumenterer ny afhandling.

Med videooptagelser, godt 8.000 observationer i ni vuggestuer i Storkøbenhavn og spørgeskemaer til 40.000 pædagoger i hele landet dokumenterer en ny ph.d.-afhandling rystende forhold i mange vuggestuer, skriver Berlingske.

Børn ned til ti måneder mødes med ligegyldighed og afvisning fra pædagogerne, hvilket får børnene allerede fra den såkaldte indkøring til at frakoble sig alle følelser og gå omkring som sanseløse »pingviner«, som ph.d.-stipendiat Ole Henrik Hansen kalder dem:

- Danske vuggestuer er så elendige, at en stor del af dem burde lukkes, siger han til Berlingske.

I et videoklip lukker en lille dreng, Frode, sig helt ind i sig selv, fordi en pædagog ignorerer ham.

Lars Klingenberg, formand for FOLA, Forældrenes Landsforening, er dybt berørt af videoklippet med Frode:

- Det rører mig helt vildt meget, for det er helt tydeligt at se, hvad der foregår. Det går lige ind i hjertekulen på os alle sammen - især os forældre, siger Lars Klingenberg, der er enig i en række af forskerens konklusioner. Omvendt frygter han, at undersøgelsen vil få politikerne til at være karrige med at tilføre midler til flere pædagoger.

Men ifølge den nye ph.d. vil flere hænder ikke afhjælpe, at voksenkontakten mange steder er så sparsom og tilfældig, at det hæmmer udviklingen af børnenes hjerner.

- Det handler om organisering og ledelse. Jeg fik det nærmest fysisk dårligt, da jeg hørte, at der var fundet 500 mio. kr. til flere pædagoger. Med den pædagogik, der praktiseres i mange vuggestuer, kunne vi ansætte lige så mange pædagoger, det skal være, uden at børnene får noget ud af det, siger Ole Henrik Hansen.

Henning Pedersen, formand for pædagogernes fagforening, BUPL, kender også Frode-klippet:

- Ole Henrik Hansen peger på nogle væsentlige ting og på at få fokus på børnene.Men han tegner et noget forenklet billede, som ikke tager højde for de vilkår, som pædagoger arbejder under i vuggestuerne.

Vuggestuebørn lukker for følelser

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce