Svinepest i Belgien ryster danske svinelandmænd: - Det er frygteligt

Torsdag blev to tilfælde af den frygtede svinepest konstateret i det sydøstlige Belgien. Arkivfoto: Morten Juhl / Ritzau Scanpix

Svinepest i Belgien ryster danske svinelandmænd: - Det er frygteligt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Svineproducenter i Danmark er dybt bekymrede over fundet af afrikansk svinepest i Belgien.

Vildsvinehegn: Den afrikanske svinepest er rykket tættere på Danmark. Torsdag blev to tilfælde af den frygtede svinesygdom konstateret nær byen Étalle i det sydøstlige Belgien.

Det ryster Simon Høj, der svineproducent i Varde og bestyrelsesmedlem i Danske Svineproducenter. Det skriver DR Syd.

- Det er en frygtelig nyhed. Det er en meget skræmmende sygdom for europæisk svineproduktion og hele verdens svineproduktion. Det er tankevækkende, at det er flyttet så langt, siger han til DR Syd.

Simon Højs bedrift eksporterer hvert år 95.000 smågrise. Derfor vil det ramme hårdt, hvis svinepesten også kommer til Danmark.

- Nu er det både i Øst- og Vesteuropa. Hvis det kommer til Tyskland, får det store konsekvenser for os i og med, at vi eksporterer alle vores grise ned gennem Tyskland og til Tyskland, siger han.

Derfor opfordrer Simon Høj regeringen til, at planerne om et vildsvinehegn ved grænsen til Tyskland bliver sat i værk hurtigst muligt:

- Vi synes, at regeringen skulle sætte det hegn op nede ved grænsen i en fart og tjekke alle rastepladser for, om der er skiltning, og at affaldshåndteringen er i orden, så vi reducerer muligheden for, at svinene smittes i Danmark, siger han til DR Syd.

Samme melding kommer fra Landbrug & Fødevarer, der frygter, at et udbrud af sygdommen i Danmark vil koste milliarder i tabte eksportindtægter.

Når afrikansk svinepest springer over større afstande, er der nemlig ofte tale om, at mennesker medbringer inficerede kødprodukter fra områder ramt af afrikansk svinepest, hvorefter vildsvin kan samle smitten op, hvis der efterlades madrester i naturen.

Vi synes, at regeringen skulle sætte det hegn op nede ved grænsen i en fart.
Simon Høj, svineproducent i Varde og bestyrelsesmedlem i Danske Svineproducenter

DN: Hegn er ikke løsningen

Men hos Danmarks Naturfredningsforening (DN) lyder det, at vildsvinehegnet langt fra er den bedste løsning. Det mener biolog Bo Håkonsson.

- Vi forstår simpelthen ikke, at man bliver ved med at fokusere på det vildsvinehegn. At smitten er kommet til Belgien viser nu, at det er mennesket, der er problemet. Smitten er sprunget fra Polen og ud over Tyskland til Belgien og dermed enten via madaffald eller svinetransporter.

- Så det er ikke vildsvinet, der får smitten til at springe rundt på den måde. Det viser jo, at hegnet ikke er løsningen, siger han.

Svinepest i Belgien ryster danske svinelandmænd: - Det er frygteligt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce