Sprogjury kårer hvidvask til årets ord

Dansk Sprognævn og P1-programmet "Klog på Sprog" har kåret hvidvask til Årets Ord i 2018 efter sagen om Danske Bank (Arkivfoto).

Sprogjury kårer hvidvask til årets ord

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Hvidvask har haft så stor betydning i årets løb, at det løber med titlen som Årets Ord foran habitbandit.

Hvidvask har haft så stor betydning i 2018, at Dansk Sprognævn og P1-programmet "Klog på Sprog" har kåret det til årets ord.

Valget blev truffet af en jury i samarbejde med et publikum bestående af lærerstuderende på Campus Carlsberg i København.

Der var i alt nomineret 500 ord til kåringen, som Dansk Sprognævn og radioprogrammet sorterede ned til ti.

De sidste seks ord, der var med i opløbet, var identitetspolitik, habitbandit, hvidvask, plantekød, samtykke og borgerforslag.

I slutspurten røg plantekød dog ud, og finalen stod mellem habitbandit og hvidvask. Sidstnævnte løb med kåringen med stemmerne tre mod to hos juryens fem medlemmer.

Her sad politikerne Alex Ahrendtsen (DF), Johanne Schmidt-Nielsen (EL), Henrik Lorentzen fra Det Danske Sprog- og Litteraturselskab, Sabine Kirchmeier fra Dansk Sprognævn og programmets vært, Adrian Hughes.

Ordet blev valgt med henvisning til sagen om hvidvask i Danske Bank. Flere af medlemmerne i juryen sagde efterfølgende, at de ikke var overraskede, da hvidvask har fyldt meget i 2018 både i Danmark og i Europa.

I marts sidste år begyndte Berlingske at skrive om mistænkelige forhold i Danske Bank. Igennem den estiske filial strømmede knap 1500 milliarder kroner, hvoraf en stor del er betegnet som mistænkelige penge.

Sagen er blevet undersøgt både i Danmark, Estland, Storbritannien og af amerikanske myndigheder.

Banksagen har også fået stor offentlig interesse og endte altså med at sætte sig så godt fast, at det blev årets ord.

Det er lytterne til radioprogrammet, som nominerer ordene til prisen. Ordene skal være nogle, som de mener, har været kendetegnende for året, der gik.

Programmet har kåret Årets Ord siden 2008. Sidste år var det ordet kvindelandsholdet, der løb med sejren.

Sprogjury kårer hvidvask til årets ord

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce