Sparekrav til DR kan give medieforlig et kort liv

Medieordfører Mogens Jensen (S) er parat til at åbne medieforhandlinger, hvis partiet får regeringsmagten efter et kommende valg. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Sparekrav til DR kan give medieforlig et kort liv

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

S er parat til at åbne medieforhandlinger, hvis partiet får regeringsmagten efter et valg. De Radikale ser public service som knasten i forliget og SF holder hesten.

Forhandlinger: Besparelserne på Danmarks Radio kan blive den knast, som giver det kommende medieforlig et ganske kort liv. De Radikale vil benytte et rødt flertal i Folketinget efter næste valg til at rulle besparelserne på Danmarks Radio mest muligt tilbage. Socialdemokratiet vil derimod lave et nyt medieforlig, hvis de lokale og regionale medier ikke bliver styrket nok.

Begge partier har trukket sig fra medieforhandlingerne, hvor Dansk Folkeparti og regeringen med kulturminister Mette Bock (LA) i denne uge søger at nå en løsning.

Udsigten til besparelser på public service-området fik De Radikale til at forlade forhandlingerne.

- Det springende punkt for os er, om vi kan bruge et nyt flertal til at droppe besparelserne på DR. Forhandlingsoplægget fra regeringen rummer en håndfuld meget ideologiske punkter, som deler vandene. Et salg af TV 2 er nu lagt i graven, men vi er uenige om besparelserne på DR og TV 2's regioner foruden Radio 24/7, fastslår den radikale medieordfører Zenia Stampe.

Klar til forligsbrud

Socialdemokratiets medieordfører Mogens Jensen varslede i avisen Danmark i går, at partiet med regeringsmagten efter det kommende valg vil bryde et smalt medieforlig, hvis ikke medierne i provinsen får tilstrækkeligt med millioner. Her lovede kulturminister Mette Bock bedre rammebetingelser til lokale og regionale medier uden at ville kommentere et lækket notat fra hendes eget ministerium, hvor det mest vidtgående forslag ville koste JP/Politiken og Berlingske Media omkring 13 millioner. Forslaget ville samtidig give 15 millioner ekstra i produktionsstøtte til Jysk Fynske Medier, Nordjyske Medier og Sjællandske Medier.

Den radikale medieordfører er dog tryg ved, at Dansk Folkeparti får styrket de lokale og regionale medier igennem i et smalt forlig med regeringen og kulturminister Mette Bock - også selv om Socialdemokratiet og Radikale ikke er med i forhandlingerne længere.

Zenia Stampe fandt i de tidlige forhandlinger sammen med Dansk Folkeparti om at prioritere lokale og regionale medier på bekostning af de landsdækkende, men ikke opbakning til et forslag om at tildele støtte efter antallet af redaktioner i det enkelte medies udgivelsesområde.

- For nu at være helt ærlig og yde regeringen og Dansk Folkeparti retfærdighed, er de ikke mindre ambitiøse på dette punkt, end vi er. Jeg havde en mere ambitiøs fordelingsnøgle efter antallet af lokale redaktioner, men der var en stor åbenhed over for ministerens model, siger Zenia Stampe.

Pas fra SF

SF's medieordfører Holger K. Nielsen ønsker ikke at give opbakning til Socialdemokratiets melding om nye medieforhandlinger efter et valg. Det vil partiet vurdere til den tid. Enhedslistens medieordfører Søren Søndergaard er med på at lave et nyt medieforlig, hvis folketingsvalget kommer inden nytår. Men ikke nødvendigvis hvis det først bliver til næste år. Alternativet vil også styrke de regionale medier, men vil ikke sætte en bestemt model eller beløb på.

Sparekrav til DR kan give medieforlig et kort liv

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce