Sommertids-bekæmperen jubler - men med måde

EU-Kommissionen vil gøre en ende på de årlige tidsskift. Skidt ide at lade det være op til de enkelte lande at afgøre om de vil have sommertid eller vintertid, mener formanden for Foreningen mod Sommeretid, Jørgen Bak. Arkivfoto: Flemming Krogh

Sommertids-bekæmperen jubler - men med måde

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

EU-Kommissionen lægger op til at droppe skiftene mellem sommer- og vintertid - men efter de enkelte landes eget valg. Dét er noget rod, siger formanden for Foreningen mod Sommertid, Jørgen Bak.

Jørgen Bak smiler på det ene øje og græder på det andet. Han er formand for Foreningen mod Sommertid og har gennem adskillige år kæmpet mod, at man i sommerhalvåret er veget bort fra normaltiden, også kendt som vintertiden, og stillet urene en time frem - og tilbage igen, når man nåede oktober.

Årsagen til, at han er fornøjet, er, at næsten millioner EU-borgere, størstedelen tyskere, i en offentlig høring har vendt sig mod ordningen med at skulle stille urene frem eller tilbage to gange om året. Og at EU-Kommissionen er indstillet på at tage denne holdning til efterretning.

- Det er godt, hvis vi kan komme det uvæsen til livs. Tiden skal man ikke rykke rundt med, vi skal kun have én tid, som vi kan regne med. Så jeg siger juhuuu - men med et lille aberdabei, siger Jørgen Bak.

Grunden til dét er, at talsmand for EU-Kommissionen Alexander Winterstein på et pressemøde fredag sagde, at løsningen kan blive, at det er op til de enkelte lande selv at beslutte, om de vil have normaltid hele året eller sommertid hele året.

- Det er noget rod. Så bliver det først uoverskueligt, hvis man kører gennem Europa og skal stille urene måske flere gange om dagen, siger Jørgen Bak.

Dårlige russiske erfaringer

EU-kommissionsformand Jean-Claude Juncker gav fredag udtryk for, at man efter hans mening burde have sommertid hele året, da der er flest, der foretrækker det.

Det falder heller ikke i Jørgen Baks smag.

- Det har russerne prøvet, og det forlod de hurtigt igen. Jeg forstår godt, at det tiltaler folk, fordi det lyder så dejligt med sommertid de lange lyse aftener. Man glemmer bare, at har man sommertid hele året, er prisen lange mørke vintermorgener, da solen vil stå op en time senere. Det vil jeg advare mod, men samtidig sige, at det er et skridt i den rigtige retning, hvis vi får én tid hele året, siger Jørgen Bak.

EU-Kommissionen oplyser, at EU-Parlamentet og medlemslandene snart vil blive præsenteret for et konkret forslag, som de skal tage stilling til.

Sommertids-bekæmperen jubler - men med måde

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce