Seks ud af 10 ufaglærte giver op tidligt

Der er en klar problemstilling omkring ufaglærte, dårligt helbred og tidlig tilbagetrækning, siger seniorforsker hos Vive Mona Larsen. Arkivfoto: Morten Pape

Seks ud af 10 ufaglærte giver op tidligt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Tilbagetrækning: Samtidig med at antallet af ældre på arbejdsmarkedet er steget markant gennem de seneste 15 år, viser dugfriske tal fra Vive - det nationale forsknings- og analysecenter for velfærd - at de færreste ufaglærte står distancen helt ind til pensionsalderen.

I 2017 havde således 59 procent af de ufaglærte kvittet arebejdsmarkedet, før de var fyldt 62. Og en fjerdedel, inden de havde rundet 60.

For de faglærte viser tallene, at 47 procent forlod arbejdsmarkedet, inden de var fyldt 62, mens det gjaldt 30 procent inden for gruppen af funktionærer og tjenestemænd.

For 15 år siden var det hver tredje af dem, der forlod arbejdsmarkedet før pensionsalderen, der gjorde det på grund af dårligt helbred. Den mængde er i 2017 faldet til hver fjerde.

- Det er stadig mange. Og 40 procent af de ufaglærte angiver dét som svar - det er markant. Så der er klart en problemstilling omkring ufaglærte, dårligt helbred og tidlig tilbagetrækning, siger seniorforsker hos Vive Mona Larsen til Fagbladet.

Omvendt viser tallene fra Vive også, at mange mænd uden erhvervskompetencegivende uddannelse forsætter med at arbejde efter pensionsalderen - i lighed med mange mænd med lang videregående uddannelse.

- En mulig forklaring er, at mænd med en lang videregående uddannelse især arbejder, fordi de har lyst, mens mænd uden erhvervskompetencegivende uddannelse måske i større omfang arbejder, fordi det er økonomisk nødvendigt, siger Mona Larsen til Fagbladet.

Seks ud af 10 ufaglærte giver op tidligt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce