Politileder om Tibetsagen: Afhøringerne var styrede

De smilede og så glade ude, Kinas Præsident Hu Jintao og fru Liu Yongqing, da de under statsbesøget i 2012 forlod Dannebrog efter en sejltur rundt i Københavns Havn. Men de fik heller ikke humøret spoleret af demonstranter - det havde dansk politi sørget for. Arkivfoto: Keld Navntoft/Ritzau Scanpix

Politileder om Tibetsagen: Afhøringerne var styrede

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Formanden for politilederforeningen forventer, at andre og nye oplysninger kommer frem, når politifolk igen skal afhøres om Tibetsagen. Det var umuligt at give det fulde billede under den første kommissionsundersøgelse, mener han.

Kommissionsundersøgelse: Afhøringerne i den første Tibetkommission var en styret proces, som betød, at ikke alle relevante svar og oplysninger kom frem.

Det siger vicepolitiinspektør Michael Agerbæk. Han er også formand for Politilederforeningen og afgav forklaring i første omgang af Tibet-kommissionens undersøgelse. Han arbejdede i Københavs Politi, da Kinas præsident Hu Jintao i 2012 aflagde statsbesøg i Danmark.

Efter hans opfattelse vil den nye Tibet-kommission få noget andet og mere at vide fra de relevante politifolk, når de på ny skal afhøres om håndteringen af det kinesiske besøg - og om deres indgreb mod borgernes frihed til at ytre sig og forsamle sig.

- Jeg går ud fra, at jeg vil blive indkaldt igen, og at jeg denne gang vil blive afhørt på en anden måde, siger han. Jeg vil håbe på, at flere fortæller om den opgaveløsning, politiet står over for, og hvad det er for et pres, som en politikreds bliver underlagt i forhold til at håndtere de helt særlige kinesiske besøg, siger han til Ritzau.

- Og hvis det så viser sig, at konklusionen er, at vi i politiet er nogle naive opgaveløsere, så er det det.

Mange har sagt til mig og andre, der har stået frem, hvorfor sagde I det ikke dengang? Mit svar er, at det var en meget tilskåret proces. Der blev ikke givet plads til mere.
Michael Agerbæk, formand for Politilederforeningen

- Man bliver klogere

Ifølge Michael Agerbæk var afhøringsformen årsagen til, at ikke alt kom frem. Det gælder eksempelvis en oplysning om, at de handelsaftaler, præsidentbesøget i 2012 skulle føre til, fik stor opmærksomhed hos Københavns Politi. Det fortalte han om i Politiken i juni:

"Det løb rundt på gangene på Politigården. Der kom et yderligere pres på. Nu skulle vi undgå, at demonstranterne blev set. Ingen havde givet en direkte ordre om det. Men retorikken var, at det var vigtigt. At den besøgende ikke måtte blive sur. Jeg hørte det selv."

Men det et sagde han intet om, da han 4. november 2016 blev afhørt af kommissionen. Det, mener han, fik han simpelt hen ikke muligheden for:

- Afhøringen var en meget styret proces, hvor det var bestemt på forhånd, hvad man skulle svare på. Jeg fik 15-20 spørgsmål på forhånd, og så forberedte jeg mig på at besvare dem, siger han til Ritzau.

- Mange har sagt til mig og andre, der har stået frem, hvorfor sagde I det ikke dengang? Mit svar er, at det var en meget tilskåret proces. Der blev ikke givet plads til mere. Jeg anede ikke, hvor det havnede henne. Men man bliver selvfølgelig klogere, når man kigger bagud.

Desuden håber han, at kommissionen denne gang i sit sekretariat styrkes med mere politifaglig viden.

I sin første beretning fastslog kommissionen, at politiets indgreb mod tibetanske flag og demonstranter skyldtes en særlig stemning, som Udenrigsministeriet og PET havde skabt.

Intet fortilfælde

Personligt jubler Michael Agerbæk ifølge Ritzau ikke over udsigten til en ny, omkostningskrævende kommission Han foretrækker at få trukket en streg i sandet og lære af det, der er sket.

- Jeg bliver ikke mere lykkelig af, at man måske finder en håndfuld personer mere, der skal forfølges med disciplinærsager, siger han.

Den første Tibetkommission kom med sin beretning i december sidste år. Men i forsommeren blev der skabt så stor blæst om sagen, at regeringen har nedsat den igen. Det er aldrig før sket.

Politileder om Tibetsagen: Afhøringerne var styrede

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce