Paradigme-hva'-for-noget, si'r du? Kæft, her holder vi jabadabaduuu-fest!

Til lykke med os. Danmark bliver Tour de France vært, fortalte fra venstre tour-direktør Christian Prudhomme, overborgmester i København Frank Jensen (S), statsminister Lars Løkke Rassmussen (V) og erhvervsminister Rasmus Jarlov (K)., Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Paradigme-hva'-for-noget, si'r du? Kæft, her holder vi jabadabaduuu-fest!

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

De øverste rangspersoner i Danmark, og meget andet godtfolk, stod på nakken af hinanden for at tiljuble beslutningen om, at Tour de France lægger ud på dansk asfalt i 2021. Det har uanede perspektiver for vores lille land ude i den store verden, fremgik det på statsministerens pressemøde.

Barometeret havde ellers stået på storm nogle dage, altså det politiske barometer. Torsdag var dagen, da det såkaldte pradigmeskifte i dansk udlændingepolitik var på dagsordenen. Det kunne vel nok kaste knubbede ord af sig i alle vindretninger, både i folketinget og ude i de kløgtige debatter på diverse sociale fora og andre steder, hvor distriktspsykiatrien er kommet til kort.

Men med en snedig, kunne det ligne, politisk håndværkerfinte fik statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i stedet nationen til at gå i jabadabaduuu-jubel.

Selv jublede han igennem sammen med Tour de France-boss Christian Prodhomme, overborgmester Frank Jensen (S) og erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) på Københavns Rådhus.

Baggrunden var et stort gult lærred, smilene var brede, og statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) havde overskud til at joke, selv om han ikke fik lov til at breake nyheden om, at Tour de France i 2021 begynder i Danmark. Således publicerede det franske medie Europe 1's YouTube-kanal nemlig allerede onsdag et interview med Tour de France-direktør Christian Prudhomme, der afslørede Danmark som vært for Grand Départ, løbets begyndelse.

- Det var ikke "fake news" i går. Der behøver ikke slettes flere tweets, indledte statsministeren med hentydning til, at finansminister Kristian Jensen (V) onsdag hjalp nyheden på vej på Twitter.

Nu kunne statsministeren så endelig selv sole sig i nyheden om, at Danmark har formået at tiltrække sig en af verdens største sportsbegivenheder. Løkke mener, at de tre etaper i 2021 bliver den største sportsbegivenhed nogensinde på dansk grund. Også større end EM-slutrunden i fodbold i 2020, hvor København ellers er vært for fire kampe.

Vi er en cykelnation. Vi bruger cyklen, som nogle spiller ishockey
Kronprins Frederik
Tour de France i Danmark
Danmark bliver i 2021 vært for de tre første etaper i Tour de France - 2., 3. og 4. juli.

Det blev bekræftet torsdag på et pressemøde på Københavns Rådhbus, hvor nyheden blev officielt serveret af Tour de France direktør Christian Prudhomme, statsmininister Lars Løkke Rasmussen (V), erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) og Københavns overborgmester Frank Jensen (S).

- Jeg har under mine besøg i Danmark indset, hvor stor passion I har for Touren. Jeg var meget imponeret af VM i cykling i Danmark 2011. Det er en stor ære for os. Og vi er stolte af, at vi får Tour-starten i København, sagde tourens direktør Christian Prudhomme.

1. etape i København er en enkeltstart på 13 kilometer, hvorefter rytterne på 2. etape skal køre 190 kilometer fra Roskilde til Nyborg. Den danske Tour-fest bliver rundet af med 170 kilometer fra Vejle til Sønderborg på 3. etape.

Økonomisk vil Danmark kunne profitere stort på de tre etaper. Budgettet for afviklingen er 88 millioner kroner, men det er intet i forhold til, hvad man kan forvente i indtjening og PR-værdi, lød budskabet fra erhvervsminister Rasmus Jarlov (K).

Flere end 3,5 milliarder mennesker i 190 lande følger ifølge Tourens arrangør, ASO, med i løbet hvert år. Derudover kommer de direkte turistindtægter fra tilskuere.

(Kilde: Ritzau)
M. et Mme France vil få øjnene op for Danmark oppe mod nord, sagde kronprins Frederik til pressekorpset. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
M. et Mme France vil få øjnene op for Danmark oppe mod nord, sagde kronprins Frederik til pressekorpset. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Kronprinsen: Cykling som ishockey

Jubelkoret var suppleret af en rangsperson af ypperste karat, kronprins Frederik. Havde han båret briller, vil de have dugget både inderst og yderst, så rørende syntes han, det hele var. Og med fine indbyggede turismeperspektiver:

- Jeg regner med fra nu af, at den franske befolkning, menig mand og kvinde, begynder at sige: Nå ja, der er noget, der hedder Danmark oppe mod nord. Måske skal vi derop på ferie, og hvis ikke, kan vi i hvert fald tage til København eller Danmark i 2021, lød den royale analyse, da Ritzau fangede ham med et videokamera i rådhussalen.

Og så syntes han i øvrigt, at Danmark er et naturligt sted at afvikle et fransk cykelløb:

- Vi er en cykelnation. Vi bruger cyklen, som nogle spiller ishockey, sagde han uden at dvæle videre ved, om ikke det fremmer risikoen for glatføreulykker.

Statsministeren havde hele verden og ikke blot nogle cykelkåde franske turister i kikkerten.

- Løbet følges af et par hundrede lande, 3,5 milliarder tv-seere, så det er stort i sig selv.

- Nu er det hele verden, der skal se på Danmark og høre deres udgave af Jørn Mader fortælle om Jellingestenene, og om hvor mange Michelin-stjerner vi har, sagde Lars Løkke med en begejstring på højde med en blondines efter løsningen af en sudoku.

Jesper Skibby, her i front i Tour de France 1997, er sikker på, at løbet i Danmark bliver en kæmpeoplevelse for rytterne. Arkivfoto: Ritzaus Scanpix
Jesper Skibby, her i front i Tour de France 1997, er sikker på, at løbet i Danmark bliver en kæmpeoplevelse for rytterne. Arkivfoto: Ritzaus Scanpix
Foto: NILS MEILVANG/Ritzau Scanpix

Højtforbrugende turister

Erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) ville ikke stå tilbage for sin statsminister på en så for nationen jublende lykkelig dag.

- Budgettet er på 90 millioner kroner. Vi mener, at de penge bliver tjent ind rigtig mange gange, sagde han.

Og hvis nogen skulle driste sig til at tvivle på det, så besteg VisitDenmarks kommunikationschef, Anders Rosbo den store klinge med opbakning. Han brugte tour starten i Düsseldorf i 2017 som epo til påstanden:

- I Düsseldorf fik man en PR-værdi på 3,3 milliarder kroner. Der er mere end dobbelt så meget, som VisitDenmark skaber på et helt år, sagde han.

Den slags beregninger gør noget godt for humøret i Dansk Industri, hvor direktør Tine Roed betegnede tourens danske afstikker som en "unik" mulighed for at vise danske styrker:

- Gastronomi, grønne løsninger, design og kultur er nogle af vores styrkepositioner, som vi skal sælge os på, da det er det, som tiltrækker de højtforbrugende turister, sagde hun i en pressemeddelelse.

I Sport Event Denmark - det er ikke en stavefejl, her hedder Danmark Denmark - skrålede direktøren Lars Lundov med på sammen glædesmelodi:

- Den fantastiske tv-eksponering, der ligger i touren, kan bruges til at fortælle historien om Danmark som cykelnation, sagde han.

Skibby: En folkefest

I Region Syddanmark følte regionsrådsformand Stephanie Lose (V) sig også kaldet til at hylde Danmarks invasion af verdensbefolkningens bevidsthed.

- Med to etaper i Region Syddanmark kan vi også vise en række unikke seværdigheder frem for et globalt publikum, skrev hun fluks i en pressemeddelelse.

Umiddelbart kunne det virke som om, at denne perlerække af notabiliteter helt overså den mulighed, at de millionenmilliarden mennesker, der sætter sig foran tv-skærmene, i virkeligheden blot har et ønske om at se et cykelløb.

Men der var trods alt en, der vidste, hvad Tour de France også handler om, den tidligere tour-rytter og etapevinder Jesper Skibby. Han havde rytternes indsats og oplevelser i tankerne:

- Det bliver helt vildt for dem. Det bliver jo en folkefest. Bare se på, da det startede i London. Der var en million mennesker for at se det, sagde han.

Minderne om Wammen

Der var dog en i koret, der var sur, Odenses borgmester, Peter Rahbæk Juel (S). Han havde været rodet ind i forhandlingerne, og de endte ikke, som han havde drømt om.

- Jeg er selvfølgelig ærgerlig over, at Odense ikke blev målby, da det var den ambition, vi gik ind med i forhandlinger med staten, lød det fra Peter Rahbæk Juel.

Og så vil han nok bestride, at han er sur. Han er, bedyrede han, overordnet glad for, at touren kommer til Danmark.

Alt i alt mindede de mange reaktioner om en god gammeldags geografitime, hvor verdenskortet kom i brug. Og sådan et verdenskort skal man bestemt ikke kimse ad.

Spørg bare tidligere Aarhus-borgmester Nicolai Wammen (S). Da Smilets By for år tilbage blev udpeget til europæisk kulturhovedstad i 2017, trak han også verdenskortet ned og slog ud med arme og ben i lovprisningen af, at nu kom Aarhus nærmest til at fylde det helt ud.

Men så var det, at en kvik journalist fra TV2 Østjylland stillede ham et spørgsmål:

- Hvis det er så markant på verdenskortet, må du jo kunne fortælle hvilken by, der lige nu er kulturhovedstad?

-Øhhh .... øhhh .... øhhh, lød kvadratroden af Wammens knivskarpe svar i tågerne. Lige indtil han pustede sit borgmestorale korpus op i blåviolet arrigskab og skældte journalisten ud for at stille trick-spørgsmål.

Sådan har vi i vor lille nation altid noget at muntres over. Og det får vi igen i 2021, ikke mindst Lars Løkke. Er han tro mod traditionen, hopper han selv op på jernhesten og kører sammen med sit Team Rynkeby. Og den lille gule, fikse tricot vil ikke kunne nedkæmpe jubelens udslag hos selv den fæleste rynke.

Hvad dét angår er der næppe et paradigmeskifte, der lægger an til at gå i udbrud.

Paradigme-hva'-for-noget, si'r du? Kæft, her holder vi jabadabaduuu-fest!

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce