Send Niels Krause-Kjær og Clement Kjersgaard til provinsen

Syv ud af ti gæster hos Clement Kjersgaard og de øvrige værter kommer fra et område i København, hvor kun 13 procent af befolkningen bor. Det vil Danmark på Vippen gøre op med i et forslag til medieforhandlingerne om at sende debatprogrammerne til provinsen. Arkivfoto: Michael Nørgaard

Send Niels Krause-Kjær og Clement Kjersgaard til provinsen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

TV's debatprogrammer skævvrider nationale problemstillinger, når 40 københavnske eksperter cirkulerer mellem Deadline og News og Co, mener Danmark på Vippen.

Opdateret tirsdag kl. 12:30

Debat: Syv ud af ti deltagere i de tunge debatprogrammer på Danmarks Radio og TV 2 kommer fra København, hvor kun 13 procent af befolkningen bor. Derfor skal værter som Clement Kjersgaard, Niels Krause-Kjær og Janni Pedersen rundt i landet med mobile studier, så programmerne kommer til at afspejle alle danskeres hverdag og udfordringer.

Det foreslår organisationen Danmark på Vippen efter at have analyseret 20 udgaver af Debatten, Deadline, News & Co og Presselogen fra DR og TV 2 News. Analysen konkluderer at værterne har en lille fast kerne af debattører og eksperter fra København i studiet til at diskutere og perspektivere alle danskeres problemer. Det giver et skævt billede af virkeligheden, mener Kim Ruberg, formand for Danmark på Vippen.

- Ægte public service er at placere programmerne, hvor danskerne bor. Jens Gaardbo (vært på Presselogen på TV 2 News, red.), som i øvrigt er vendelbo, tager ikke skade af at komme rundt i Danmark, og Clement Kjersgaard vil have decideret godt af det, siger Kim Ruberg.

Kort om rapporten
Danmark på Vippen har undersøg den geografiske fordeling af deltagerne i de fire nationale debat- og aktualitetsprogrammer Debatten, Deadline, News & Co. og Presselogen.Næsten 70 procent af deltagerne i de 80 programmer kom fra det, organisationen kalder Byen København - København, Frederiksberg og Tårnby Kommuner, hvor 13 procent af danskerne bor. Hovedstadsområdet står for otte ud af ti deltagere, og dermed kommer synspunkterne i de fire debatprogrammer fra et begrænset område i Danmark.

Medlemmer af Folketinget er registreret efter valgkreds, mens øvrige er registreret for deres arbejdssted, ikke bopæl.

Ønske til medieforliget

Danmark på Vippen har analyseret deltagerne i 20 af hver af de fire programmer i løbet af 2017, og analysen kommer midt i de politiske forhandlinger om et nyt medieforlig. Organisationen ønsker, at politikerne forpligter DR, TV 2 og Radio 24syv til at sende en fast procentdel af debatprogrammerne fra studier uden for hovedstadsområdet, så dækningen afspejler befolkningen. Bornholm og Vestjylland blev kun repræsenteret tre gange i de sammenlagt 80 analyserede programmer.

- De tre operatører kan bruge TV 2-regionernes faciliteter, og DR kan stille deres regionale radiostudier til rådighed. Studieværterne skal være steder i Danmark, hvor andre end Københavnere kan komme til orde. Jeg er spændt på at se, hvordan debatten vil udvikle sig, når folketingsmedlemmer diskuterer med folk fra deres egen valgkreds frem for at sidde med Tordenskjolds soldater i et studie i København, siger Kim Ruberg.

Lille klike

Programmet News & Co. på TV 2 topper med 86 procent deltagere fra Byen København, som organisationen betegner de tre kommuner København, Frederiksberg og Tårnby. Presselogen følger trop med 74 procent fulgt af Deadline (72 procent) og Debatten (59 procent), og tallene ville være højere, hvis politikernes hjemsted blev regnet som Christiansborg og ikke deres valgkreds.

Ifølge Kim Ruberg handler det om perspektiv, og han mener, at københavnerne ofte mangler udsyn og overblik og generelt tegner et skævt billede af Danmark med større fokus på f.eks. Sydsverige og deres egne netværk end provinsen.

- Eksportvirksomhederne har udsynet. De bliver hver dag testet mod resten af verden. Chefredaktørerne og eksperter i København har indsyn og bliver ikke testet mod noget som helst, når de bliver kaldt ind til at diskutere konsekvenserne for Danmark. Man inviterer en lille kerne på 30-40 mennesker, som ofte også lever godt af den reklame, de får på tv. Der er ufatteligt mange gengangere mellem programmerne, og de fleste er forhenværende et-eller-andet eller nuværende konsulenter. De er søde og rare, oftest vidende, men de ser snævert på problemstillingerne, siger Kim Ruberg.

Send Niels Krause-Kjær og Clement Kjersgaard til provinsen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce