Medieforhandlinger: Millioner på vej til provinsaviserne

Kulturminister Mette Bock vil ikke kommentere de konkrete forslag i notatet fra hendes ministerium, men medierne i provinsen kan se frem til mere støtte og de landsdækkende mindre. Samtidig arbejder hun på at fritage netmedier for moms på linje med trykte medier.Arkivfoto: Claus Thorsted

Medieforhandlinger: Millioner på vej til provinsaviserne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Både kulturminister Mette Bock (LA) og Dansk Folkeparti vil flytte millioner fra København til medier i Jylland og på Fyn. Lækket notat sætter nu tal på, hvor mange penge det kan dreje sig om.

Millionerne ruller fra de landsdækkende medier i København til lokale ugeaviser, dagblade og netmedier i provinsen med det udspil, som ligger på bordet i medieforhandlingerne mellem regeringen og Dansk Folkeparti.

Avisen Danmark har fået indsigt i et notat med beregninger, som kulturminister Mette Bock (LA) blandt andet mødes med Dansk Folkeparti om tirsdag. Notatet skitserer tre modeller, hvor den mest vidtgående vil koste Berlingske Media seks millioner kroner i produktionsstøtte om året, mens JP/Politikens Hus mister syv millioner kroner. Forslaget giver til gengæld Jysk Fynske Medier, Nordjyske Medier og Sjællandske Medier 15 millioner kroner ekstra i støtte hvert år.

- Regeringen er meget optaget af at give lokale og regionale medier gode rammevilkår, og vi forhandler blandt andet om, hvor meget man kan rykke balancen. Vi har gode diskussioner, men jeg vil ikke tage dem uden for lokalet, fastslår Mette Bock.

Momsfritagelse i spil

Notatet fra Kulturministeriet arbejder med et såkaldt titelloft, hvor landsdækkende medier og lokale/regionale medier får mere eller mindre i støtte. Det mest vidtgående forslag sætter et loft på 12 millioner kroner til landsdækkende medier og 17,5 millioner til de mindre medier. Overordnet vil den løsning skære to procent af støtten til de landsdækkende medier, som dog stadig får 52,1 procent af den samlede mediestøtte, mens lokale og regionale titler modtager 47,9 procent.

Også Dansk Folkeparti ønsker at styrke de lokale- og regionale medier, men produktionsstøtten er ifølge Mette Bock kun en del af forhandlingerne, som også omfatter besparelser på DR og spørgsmålet om TV2's regionerne. Momsfritagelse af netmedier er ifølge Mette Bock et vigtigt punkt i forhandlingerne.

- Det giver ikke mening at skelne mellem gamle og nye medier, men det er mærkeligt, at medier på papir er fritaget for moms, mens digitale medier ikke er er det, og dermed bliver incitamentet til udvikling heller ikke så stort, konstaterer Mette Bock.

Notatet lægger op til, at ugeaviser skal have deres egen pulje på 25 millioner kroner, mens internetmedier støttes med 35 millioner kroner og innovation generelt med en pulje på 20 millioner kroner.

Smalt forlig

Kulturministeren har aflyst sin tur til VM i Rusland på grund af ugens forhandlinger, og medieforliget bliver smalt. Socialdemokratiets medieordfører Mogens Jensen afviste at byde ind i forhold til kulturministerens frist i sidste uge. Ifølge Mette Bock havde regeringen da ventet på et udspil fra Socialdemokratiet i tre uger. Knasten var besparelserne på DR.

- Vi kunne ikke få enderne til at nå sammen, og socialdemokraterne må fortælle, hvor de vil finde penge til at kompensere for besparelser på DR. Kompromiset ville blive for stort, og vi kommer til at tage nogle dybe spadestik med strategiskiftet for DR, balancen mellem regionale og landsdækkende medier. Jeg er optimistisk og håber på en aftale, som vil have stor betydning for medieforbrugerne i Danmark, siger Mette Bock.

DF's medieordfører Morten Marinus lægger ikke skjul på, at partiet ønsker en markant omfordeling af mediestøtten:

- Vi går ind for en omfordeling, så de lokale og regionale dagblade bliver styrket i forhold til de landsdækkende, siger han.

Medieforhandlinger: Millioner på vej til provinsaviserne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce