Kort eller kontant: I Tyskland er kontanter stadig kongen

Regeringen vil lempe kontantregler, så flere butikker skal kunne sige nej til at modtage mønter og sedler ved kassen. Arkivfoto: Kristian Djurhuus/Ritzau Scanpix

Kort eller kontant: I Tyskland er kontanter stadig kongen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

-

1.

Som udgangspunkt skal alle bemandede butikker, restauranter og lignende salgssteder acceptere kontanter i Danmark, som betalingsloven er i dag.

Siden 1. januar 2018 har det dog været lovligt at afvise kontanter i tidsrummet fra klokken 22 til klokken 06. I postnumre med særlig høj risiko for røveri kan butikker søge om at blive kontantfri allerede fra klokken 20.

Dankort er det hyppigste alternativ; det bruges mere end en milliard gange om året.

2.

Kontanter står for omkring 20 procent af alle betalinger i Danmark. I 1995 var tallet tæt på 80.

I supermarkedskæden Coops butikker er det også 20 procent, der betaler kontant og 80 procent med kort, hvor det i Rema er 17 procent, der betaler kontant, mens 83 procent bruger enten kort eller mobilepay.

Ud af 327 Rema 1000-butikker i Danmark er cirka 30 af dem kontantfri efter klokken 20.

3.

Rådgivningsselskabet BCG har spået, at Indien afskaffer sedler og mønter til fordel for digital betaling i 2022, mens man i Tyskland stadig er glade for kontant betaling.

En undersøgelse fra den europæiske centralbank fra 2016 viste, at tyskerne i gennemsnit havde 103 euro (cirka 769 kroner) med sig i pungen. For hele eurozonen var gennemsnittet på 65 euro (cirka 470 kroner).

4.

Ifølge en rapport fra den amerikanske centralbank fra 2016 er op mod 82 procent af alle indkøb i Tyskland betalt kontant. Sådan ser det også ud i Østrig, mens det i USA er under 50 procent af alle indkøb, der foretages kontant.

I Tyskland er det heller ikke usædvanligt, at man betaler kontant for meget dyre varer, som for eksempel designersko og tv-apparater.

Kilder: Ritzau, Danmarks Statistik, Coop, Nationalbanken, Folketinget, Flensborg Avis, Federal Reserve Bank of Boston

Kort eller kontant: I Tyskland er kontanter stadig kongen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce