Jakob Engel-Schmidt står ved Israel-kritik


Jakob Engel-Schmidt står ved Israel-kritik

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Venstre-politikeren Jakob Engel-Schmidt står ved essensen af sin kritik af Israel, men er ked af, at valget af ordet apartheid har skygget for debatten.

Jakob Engel-Schmidt (V) fra Venstre er kommet i vælten, efter han i Berlingske torsdag sammenligner Israels behandling af palæstinenserne på Vestbredden og i Østjerusalem med det tidligere apartheidstyre i Sydafrika.

Men Jakob Engel-Schmidt står ved sin kritik, fastslår han.

»Jeg står ved essensen af min kritik, men jeg er ked af, at mit ordvalg har skygget for den substantielle debat. Det synes jeg, er enormt ærgerligt,« siger han.

Spørgsmål: Indgår ordet apartheid som en del af den essentielle kritik?

»Jamen man kunne jo have skrevet så mange andre ting. Jeg står helt klart ved de kritikpunkter og de observationer, jeg har skrevet om. Det er min holdning. Det er det, jeg har set,« siger Jakob Engel-Schmidt.

I sin kritik i Berlingske siger han, at han ikke mener, at det israelske behov for sikkerhed kan undskylde for palæstinensernes mangel på fundamentale rettigheder.

»Jeg tror ikke, at der er særligt mange mennesker i Danmark og i resten af EU, der er klar over, hvordan forholdene er for de mennesker, der bor på Vestbredden. Vi forestiller os, at selv om det er en svær konflikt, så er Israel et demokratisk land, som selvfølgelig overholder menneskerettighederne. Og som selvfølgelig ikke kan finde på at indføre et system, der de facto minder om apartheid. Alene den oplysning, tror jeg - hvis den bliver spredt nok - kan skabe en debat, der tvinger israelerne til at forholde sig til deres egen politik,« siger han til Berlingske, efter han netop er vendt hjem fra et besøg i Mellemøsten.

Spørgsmål: Står du ved valget af ordet apartheid?

»Jeg står ved det, jeg har skrevet, men som sagt er jeg ked af, at ordvalget skygger for debatten,« siger Jakob Engel-Schmidt.

Spørgsmål: Set i bakspejlet, ville du så stadigvæk have brugt det ord?

»Det ved jeg ikke. Det er altid let at være bagklog,« svarer han.

Tidligere torsdag gik Venstres politiske ordfører, Inger Støjberg (V), i rette med sin partifælles apartheid-udtalelse.

»Det her står for Jakob Engel-Schmidts egen regning. Det er ikke Venstres nye linje. Det kan jeg klart slå fast. Man kan jo slet, slet ikke bruge det ordvalg, som Jakob Engel-Schmidt har brugt,« lød det fra Inger Støjberg.

Jakob Engel-Schmidt står ved Israel-kritik

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce