Ingen sammenhæng mellem HPV-vacciner og trætheds- og smertesyndromer


Ingen sammenhæng mellem HPV-vacciner og trætheds- og smertesyndromer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

En ny undersøgelse viser, at HPV-vaccinerne ikke er årsag til bivirkninger som trætheds- og smertesyndromer. Sundhedsministeren er tilfreds.

HPV-vaccinerne er ikke årsag til svimmel- og træthedssyndromet Postural tachycardia Syndrome (POTS) eller smertesyndromet Complex Regional Pain Syndrome (CRPS).

Det konkluderer en ny undersøgelse fra Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA), efter Sundhedsstyrelsen tidligere på året bad om en ekstraordinær undersøgelse af sikkerheden ved HPV-vaccinerne. Det skete efter, at stadig flere personer, der havde fået vaccinen, klagede over bivirkningerne.

»Det er godt, at vi fra dansk side tog sagen op over for de europæiske lægemiddelmyndigheder. Nu er sikkerheden ved HPV-vaccinerne igen blevet grundigt belyst, og ifølge undersøgelsen er der ikke data, der tyder på, at vaccinerne kan give eksempelvis POTS. Det er positivt, for HPV-vaccinen er vigtig i indsatsen mod livmoderhalskræft, men vi skal selvfølgelig også fremover følge vaccinerne nøje,« siger sundhedsminister Sophie Løhde (V), der samtidig understreger, at det er vigtigt, der fremadrettet forskes i mulige bivirkninger ved HPV-vaccinerne:

»Som ved al anden medicin kan der være bivirkninger ved HPV-vaccinerne, og det er vigtigt, vi løbende forsker i vaccinernes sikkerhed. Regeringen og satspuljepartierne har derfor netop afsat syv millioner kroner til forskning i mulige alvorlige bivirkninger ved HPV-vaccinerne,« siger Sophie Løhde i en pressemeddelelse.

Overvågningen af HPV-vaccinerne fortsætter efter de normale procedurer for lægemiddelovervågning. Det vil sige, at EMA hvert år foretager en sikkerhedsvurdering af nye bivirkningsindberetninger og nye internationale forskningsresultater.

Undersøgelsens konklusioner ændrer dog ikke på, at der stadig er danske piger, som er blevet henvist til de fem regionale centre for personer med uklare symptomer efter HPV-vaccinerne. Og sundhedsministeren understreger, at pigerne skal have hjælp:

»De syge piger skal have den udredning og behandling, de har brug for. Jeg har derfor efter aftale med Danske Regioner besluttet, at Sundhedsstyrelsen skal rådgive regionerne om den konkrete organisering på området, så patienterne får et mere ensartet tilbud end i dag,« siger Sophie Løhde, der forventer, at arbejdet vil være afsluttet i begyndelsen af det nye år.

Sundhedsstyrelsen har pr. 30. juni 2015 i alt modtaget 543 indberetninger om alvorlige formodede bivirkninger ved HPV-vaccinerne.

Ingen sammenhæng mellem HPV-vacciner og trætheds- og smertesyndromer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce