Frihed skal skabe udvikling i yderområder


Frihed skal skabe udvikling i yderområder

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Planloven skal ændres, så yderområderne får frihed til at skabe udvikling, lyder det fra Carsten Hansen (S). Derudover skal kursen skærpes over for boligspekulanter, der udnytter svage borgere.

Kommunerne skal have mere frihed, så Danmarks yderområder får bedre mulighed for at skabe udvikling. Det bebuder Carsten Hansen (S), minister for by, bolig og landdistrikter, i forbindelse med Landdistrikternes Dag.

Onsdagens konference på Christiansborg samler borgere fra hele Danmark til en debat om udfordringerne i landets yderområder. Redskaberne, som Carsten Hansen vil udstyre kommunerne med, er en moderniseret planlov samt forbedrede muligheder for at jævne de dårligste boliger med jorden.

- Ubrugelige, tomme bygninger i landdistrikterne er ikke noget, der appellerer til hverken bosætning eller turisme. Udviklingen i de landsbyer, som ikke formår at tiltrække tilflyttere, følger ofte en selvforstærkende spiral med færre indbyggere, tomme boliger, tab af offentlige service, butiksdød, stagnerende eller faldende huspriser, lyder det fra Carsten Hansen.

- I dag er der for mange faldefærdige huse, som skæmmer vores landskab, og som udlejes af kyniske boligspekulanter til familier med sociale problemer. Det vil jeg gerne sætte en stoppe for.

Af de 100 millioner kroner, der årligt afsættes til område- og bygningsfornyelse, afsættes cirka en tredjedel af puljen til de små byer på forhånd, lyder det fra ministeren.

- Der sker også en forhøjelse af refusionen fra staten til blandt andet nedrivning og istandsættelse, som finder sted i det åbne land eller i småbyer med under 3.000 indbyggere. Derudover vil vi se på, om vi kan ændre reglerne, så kommunerne kan føre sager mod boligspekulanter, der udnytter svage borgere.

I sin tale kommer Carsten Hansen også ind på regeringens forslag til en ændring af planloven. I vanskeligt stillede landdistrikter vil man blandt andet give kommunerne bedre muligheder for at give landzonetilladelse til en ændret anvendelse af tiloversblevne bygninger, til udvidelse af mindre erhvervsvirksomheder, der er etableret i bygninger af denne type, samt til opførelse af nye helårsboliger i tilknytning til eksisterende landsbyer.

- Det bliver for eksempel muligt at indrette boliger i en gammel skole eller produktionsvirksomhed i et nedlagt mejeri. Jeg er overbevist om, at det giver et bedre værktøj til at tage hånd om udfordringerne, vurderer Carsten Hansen.

Frihed skal skabe udvikling i yderområder

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce