Forstå forslaget: Derfor vil minister tvangsindlægge gravide misbrugere


Forstå forslaget: Derfor vil minister tvangsindlægge gravide misbrugere

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Når Det Konservative Folkeparti foreslår at tvangsindlæggelse gravide misbrugere, skyldes det blandt andet gode erfaringer fra Norge og manglende brug af den frivillige ordning, der i satspuljeaftalen for 2016 til 2019 blev afsat 27,5 millioner kroner til.

1. Mellem 50 og 100 børn fødes med abstinenser om året
Børne- og socialminister Mai Mercado præsenterer senere i dag et nyt lovforslag, som skal gøre det muligt at tvangsindlægge gravide misbrugere.Arkivfoto: Olafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix

Det skønnes, at der årligt fødes 50-100 børn med abstinenser som følge af moderens misbrug under graviditeten, og i gennemsnit får 11 børn per fødselsårgang stillet diagnosen føtalt alkoholsyndrom. Det er en medfødt tilstand, hvor fostret har specielle ansigtstræk, hæmmet vækst og hjerneskade som følge af at moderen har drukket alkohol under graviditeten

2. 27,5 millioner blev afsat

Med satspuljeaftalen for 2016-2019 blev der afsat 27,5 mio. kr. over fire år til en styrket indsats for gravide kvinder med et misbrug. Midlerne skulle bl.a. gå til en forpligtigelse for kommunerne til at tilbyde gravide med misbrug en frivillig kontrakt med mulighed for tilbageholdelse. Det har imidlertid vist sig, at der endnu ikke er blevet indgået en eneste frivillig kontrakt med en gravid misbruger. Derudover har kommunerne tilkendegivet, at de ikke råder over specialiserede pladser til gravide misbrugere og ikke vil være i stand til at tilbyde en gravid misbruger den rigtige indsats, hvis der blev indgået en frivillig kontrakt.

3. I Norge sættes gravide bag lås og slå

I Norge har det siden 1. januar 1996 været muligt at tilbageholde gravide kvinder, der har et misbrug af rusmidler, i behandling mod deres vilje. Det kræver dog, at det er er overvejende sandsynligt, at barnet vil blive født med skade, og at andre frivillige hjælpeforanstaltninger ikke er tilstrækkelige. Tilbageholdelse kan også ske med den gravide kvindes samtykke.

Erfaringerne fra Norge viser, at længden af de gravide kvinders ophold har en markant positiv indflydelse på fødselsvægten hos barnet.

Forstå forslaget: Derfor vil minister tvangsindlægge gravide misbrugere

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce