Ekspert tror ikke grønlandsk regering holder længe


Ekspert tror ikke grønlandsk regering holder længe

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det kan blive en kort fornøjelse for den nye grønlandske regering, vurderer ekspert, der især ser store udfordringer i samarbejdet mellem Demokraterne og Siumut.

GRØNLAND: Det er en noget overraskende regeringskoalition, de grønlandske vælgere torsdag aften er blevet præsenteret for.

For her blev det bekendtgjort, at Demokraterne, Siumut og Atassut har indgået en aftale om at danne regering. Og det er en overraskende koalition, siger Ulrik Pram Gad, grønlandskender og post. doc. ved Københavns Universitet.

»Den var der ikke nogen, der havde set komme. Nu bliver det spændende at læse koalitionsaftalen, men jeg må nok sige, at jeg ikke tror, at den koalition holder så længe. Især Demokraterne og siumutterne er meget forskellige,« siger Ulrik Pram Gad.

Tilsammen får de tre partier 17 af de 31 mandater i Landstinget og skal dermed regere på et spinkelt mandat, på trods af at flere parter - blandt andet mange danske politikere - på forhånd havde ytret ønske om, at Kim Kielsen (SIU), der nu kan kalde sig selv for landstyreformand, ville samle en bred regering.

Men partiet kunne tilsyneladende ikke nå til enighed med venstrefløjspartiet Inuit Ataqatigiit, IA, der fik 11 mandater i landstinget ligesom Siumut.

Ulrik Pram Gad spår store udfordringer for Demokraterne og Siumut, der især er splittet i at have hver deres vælgerskare.

»Demokraterne er den grønlandske pendant til de Radikale, og de er normalt lydhøre over for eksperter og økonomer, mens Siumut i højere grad lytter til den almindelige udkantsgrønlænders problemer. Jeg er spændt på, om de kan blive enige om at omsætte det til et bæredygtigt grundlag,« siger Ulrik Pram Gad.

De fleste eksperter havde på forhånd spået, at Kim Kielsen ville danne en koalition med Atassut og det nye parti, Partii Naleraq, der har den tidligere Siumut-politiker Hans Enoksen (N) i spidsen. Men Naleraq og Siumut har sandsynligvis været splittet på spørgsmålet om uran.

»Hans Enoksen har holdt fast i, at der skulle være en folkeafstemning, og mit gæt er, at man ikke har kunnet nå til enighed om det spørgsmål,« siger Ulrik Pram Gad.

Ifølge det grønlandske medie Sermitsiaq får Siumut fem af pladserne i Naalakkersuisut (den grønlandske regering, red.), mens Atassut og Demokraterne hver får to poster. Det ventes, at det nye landsting konstituerer sig 12. december.

Ekspert tror ikke grønlandsk regering holder længe

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce