Duften er frosne bøger


Duften er frosne bøger

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

For Sven Vogel og Harald Brink var det jo egentlig en dag som alle andre. De to chauffører, den ene tysk, den anden jysk, havde kørt godt 800 kilometer med trailerne fulde af frostvarer, før de holdt foran frysehuset på Esbjerg Havn og var klar til at læsse af.

Denne gang var lasten fra Prag i Tjekkiet.

Og så var dagen alligevel lidt speciel. Lasten var i hvert fald. For bag i lastbilerne stod paller med frosne bøger, 35.000-40.000 styk, fra det arkæologiske institut i Prag. Bøger, som nu skal på køl i Esbjerg, tøs op i Ølgod, inden de atter sendes retur til Tjekkiet.

- Det er videnskabelige artikler, bøger, optegnelser og rapporter. Det er uerstatteligt, siger Torben Holm, museumsinspektør, Struer Museum.

Han er manden bag de frosne bøger og tog imod lastbilerne på havnen i går. Da Prag tidligere på året blev oversvømmet, sad Torben Holm som mange andre danskere foran fjernsynet, og han så, hvordan den danske beredskabsstyrelse sendte mandskab og pumper til Prag for at tømme Metro-stationer.

- Da gik det op for mig, at kulturinstitutionerne dernede måtte have brug for hjælp. Og det havde de, fortæller Torben Holm.

Tjekkerne stod nemlig med 650.000 dyngvåde bøger, heriblandt uerstattelige værker. En kulturskat var i fare for at rådne op, da vandet trak sig tilbage til Moldaufloden. Alene på det arkæologiske institut var 70.000 bøger skyllet af hylderne, Heraf vurderede tjekkerne, at cirka halvdelen enten var ødelagt eller kunne erstattes. Resten - ja, hvad med resten? I første omgang blev de kørt til et frysehus, men Torben Holm blev det lidt mere langsigtede svar på det spørgsmål.

- Opgaven er jo for stor til at tjekkerne kan klare den uden hjælp. Og vi er eksperter i vand, vi har for eksempel Strandingsmuseet i Thorsminde, hvor alt er taget op af vand og behandlet, fortæller Torben Holm.

Museerne i Ringkøbing og Ribe Amt driver Konserveringstjenesten i Ølgod, og her er eksperterne. Her får man nu noget at se til.

- Det her en stor opgave for os. Vi ved dårligt, hvor lang tid det kommer til at tage, men vi har sagt til tjekkerne, at de får deres bøger retur inden et år.

Så skulle vi være på den sikre side, siger Torben Holm.

Og bøgerne kan reddes. Torben Holm har lavet forsøg med et badekar på museet i Struer og ved derfor nu, at to kilo gennemblødt bog bliver til cirka et kilo frysetørret bog. Passer omregningen på de 35.000-40.000 bøger, i alt 35 ton, som kom til Esbjerg i går, får tjekkerne knap 20 ton uerstattelig kulturskat retur, når eksperterne i Ølgod har været i gang.

Det er en solstrålehistorie, men ifølge Torben Holm hænger de mørke skyer ellers stadig tæt over tjekkernes hovedstad.

- Det, vi gør, kan forhåbentlig inspirere andre. Der er skoler, teatre og biblioteker, som har brug for kollegers hjælp, lyder opfordringen fra Holm.

Han fortsatte sammen med lastbilerne til Konserveringstjenesten i Ølgod, hvor man med det samme gik i gang med at redde de første bøger.

For chaufførerne Sven Vogel og Harald Brink, i transportfirmaet Blue Waters tjeneste, var det derefter tilbage til hverdagen. Sven Vogel skulle til Århus og hente kød, mens Harald Brink skulle have sin bil fyldt med kød i Aabenraa, hvorefter turen igen går ud i Europa.

Denne gang med destination Kroatien.

Duften er frosne bøger

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce