Demonstration skal markere modstand mod offentlighedsloven


Demonstration skal markere modstand mod offentlighedsloven

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ungdomspolitikere, kendte musikere og fremtrædende journalister deltager i demonstration mod omstridt lov. Medarrangør og tidligere Cavling-vinder betegner modstanden som nødvendig.

»Nej til mørklægning«

Modstanden mod den omdiskuterede offentlighedslov bliver onsdag synlig på Christiansborg Slotsplads, hvor der er indkaldt til folkemøde og demonstration.

Det er en række journalister under Dansk Journalistforbund samt folkene bag en underskriftindsamling mod loven på nettet - små 75.000 danskere har indtil videre skrevet under - der står bag arrangementet.

Ifølge medarrangør og tidligere Cavling-vinder Lars Rugaard kommer demonstrationen som følge af den voksende debat, som loven har fået i både offentligheden og blandt politikerne på Christiansborg, hvor justitsminister Morten Bødskov (S) har måttet stå på mål for loven.

»Vi kunne konstatere, at der efterhånden var en voldsom stærk debat omkring det her. Det hed sig for et halvt år siden, at det her ville kun journalistiske nørder interessere sig for, og så kunne vi se, at det havde ændret sig,« siger Lars Rugaard.

Han mener, at det er nødvendigt at sige fra over for den lov, som regeringen sammen med Venstre og de Konservative vil gennemføre.

»Det er så sindssygt vigtigt, at man sørger for, at der er en balance mellem det, som de ved på ministerkontorerne, og det, som befolkningen ved. Der skal være mulighed for en demokratisk efterkontrol, og hvis der ikke er det, så kan alt jo ske i dansk politik. Vi har set en række politiske skandaler, som viser, at det er nødvendigt, at der er en viden i befolkningen om, hvad der foregår,« siger Lars Rugaard.

Til demonstrationen på onsdag deltager repræsentanter fra otte ud af ni af de danske ungdomspartier, kendte musikere som Shaka Loveless, Pharfar og MC Einar og fremtrædende mediefolk som chefredaktør på Ekstra Bladet Poul Madsen og tidligere politisk redaktør på TV 2 Kaare R. Schou.

Lars Rugaard understreger, at han i kampen mod offentlighedsloven også har truffet et valg om ikke at arbejde journalistisk med loven.

»Jeg har valgt at føre en politisk kamp for noget, som, jeg synes, er vigtigt for demokratiet, og det betyder så, at jeg ikke som journalist kan beskæftige mig med det her. Jeg kan ikke gå ud og lave interview om det. Jeg er klart varedeklareret i den her sammenhæng,« siger han.

Den nye offentlighedslov indeholder to omstridte paragraffer, paragraf 24 og 27, som undtager visse dokumenter mellem statslige myndigheder for aktindsigt. Og der er med til at indskrænke offentlighedens kontrol med magthaverne, mener en række kritikere.

Både Morten Bødskov og statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) måtte onsdag i Folketingssalen forsvare loven, som forventes vedtaget inden længe.

I Folketingets spørgetid understregede statsministeren, at offentlighedsloven giver nye muligheder for indsigt.

»Jeg synes, vi har gennemført forbedringer af offentlighedsloven efter valget, og jeg synes, det er en god offentlighedslov, fordi det giver nye muligheder for at få offentlighed på nogle områder, som vi ikke har i dag. Og så giver det arbejdsrum til, at man i ministerierne kan tage beslutninger og svare på spørgsmål og få den rådgivning, man har brug for,« sagde Thorning.«

Demonstration skal markere modstand mod offentlighedsloven

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce