Danmark klar til at angribe fjender i cyberspace


Danmark klar til at angribe fjender i cyberspace

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Danmark vil i løbet af 2015 kunne angribe fjendtligtsindede stater og organisationer i cyberspace, men det er stadig uklart, hvordan Folketinget skal føre kontrol.

Det bliver i løbet af i år muligt for danske computernørder og officerer at angribe andre lande med cybervåben, men hvordan Folketinget skal føre kontrol med dansk cyberoffensiv, er fortsat uklart, skriver Politiken.

Der er afsat 465 millioner kroner i en bevilling frem til 2017, der skal gå til opbygningen af en offensiv dansk cyberangrebskapacitet, så Danmark ikke længere kun skal fokusere på at forsvare sig mod fjendtlige hackerangreb på både virksomheder og sårbar infrastruktur, men også kunne angribe en fjendes vitale computerstyrede infrastruktur.

Bevillingen er en del af forsvarsforliget og er beskrevet i en rapport fra Forsvarsministeriet, der anbefaler, at det nye offensive placeres i Forsvarets Efterretningstjeneste (FE).

Det er første gang, at den hemmelige spionagetjeneste kommer til at råde over et offensivt angrebsvåben.

Offensive cyberangreb skal typisk ske i dybeste hemmelighed for at overraske fjenden, men den hemmelige militære magtanvendelse rejser ifølge flere eksperter spørgsmålet om, hvordan man sikrer politisk kontrol i Folketinget med brugen af de nye angrebsvåben.

Et selvstændigt cyberangreb vil i en række tilfælde kunne sidestilles med brugen af anden militær magt, for eksempel indsættelse af hærstyrker, og det kræver ifølge loven samtykke til fra Folketinget.

»Og militær magtanvendelse er så vigtig en ting, at der ifølge grundloven skal være parlamentarisk indsigt og kontrol med, hvornår Danmark bruger den magt«, siger professor i statsret ved Københavns Universitet Jens Elo Rytter.

Forsvarsminister Nikolaj Wammen (S) skriver i en mail til avisen, at brugen af Danmarks nye angrebsvåben ikke vil give særlige problemer med den parlamentariske kontrol. Han har ikke ønsket at stille op til interview om sagen, skriver Politiken.

Danmark klar til at angribe fjender i cyberspace

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce