Borgergrupper vil have atomkommission


Borgergrupper vil have atomkommission

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

De fem borgergrupper, der kæmper mod det planlagte depot for atomaffald, opfordrer sundhedsminister Astrid Krag (SF) til lade en kommission undersøge sagen nærmere.

Modstanderne af et atomdepot i den danske undergrund fik et rygstød i sidste uge, da et bredt udsnit af Folketingets partier blev enige om at undersøge alternativer til depotet, for eksempel at sende det til udlandet.

Nu går de skridtet videre og opfordrer sundhedsminister Astrid Krag (SF) til at nedsætte en kommission på området. Ifølge de fem borgergrupper, der kæmper mod placeringen af depotet i deres lokalområde, skal kommissionen sørge for en kritisk revision af planerne om håndtering af dansk atomaffald.

- I betragtning af, at der rejst berettiget tvivl om bæredygtigheden af det danske slutdeponeringskoncept, giver det ingen mening at haste en slutdeponering af atomaffaldet igennem, der kan få konsekvenser for sundheden, sikkerheden og miljøet i meget lang tid fremover, siger Søren Vester, der er talsmand for borgergrupperne, i en pressemeddelelse.

- Tiden er inde til en timeout, hvor alle alternative scenarier bliver grundigt undersøgt. Meget tyder på, at Folketingets beslutningsgrundlag fra 2003 i lyset af internationale erfaringer ikke længere er tidssvarende, siger han.

Folketinget vedtog i 2003 at oprette et underjordisk depot til de op mod 10.000 kubikmeter radioaktivt affald. Enigheden har holdt indtil i år, hvor modstanden for alvor har taget fart, ligesom der altså er eksperter, der fraråder at begrave affaldet i den danske undergrund af frygt for forurening.

I et åbent brev til sundhedsministeren skriver de fem borgergrupper - som repræsenterer beboerne i de seks områder, der er udpeget som mulige hjemsteder til atomdepotet - at de også ser meget skeptisk på snakken om at eksportere affaldet til udlandet.

- Vi frygter, der er tale om en afledningsmanøvre, da den teoretiske depotudredning har konkluderet, at »det næppe vil være realistisk at bortskaffe det danske lav- og mellemaktive affald ved deponering uden for Danmark«, skriver borgergrupperne.

- Vi frygter også at ministeriet kalkulerer med, at hvis man blot fortsætter lokaliseringsprocessen uforandret og reducerer antallet af mulige værtskommuner fra fem til to i løbet af kort tid, vil vores modstand formindskes tilsvarende, lyder det i brevet.

Borgergrupperne foretrækker, at man lader affaldet blive liggende i det nuværende midlertidige depot på Risø, indtil man finder en mere holdbar løsning.

Borgergrupper vil have atomkommission

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce