Haven: Sanselig fløjlsblomst

Tagetes tenuifolia også kaldet smalfliget fløjlsblomst er en kompakt og yderst blomsterrig plante med fliget løv og smukke spiselige røde, orange eller gule blomster.

Haven: Sanselig fløjlsblomst

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Tagetes er en gammel hyggelig sommerblomst, som fås i mange udgaver, der fylder havens bede nu

Året er anderledes. "Ja", tænker du måske. "Det regner helt ubegribeligt". Det kommer vi til, men der er også andre ting, der ikke er, som de plejer.

I år har jeg ekstra ro til fordybelse i min have, men rejser også væk fra min have på andre tidspunkter end sædvanlig. Den korte forklaring er, at jeg i svimlende mange år har trukket stikket senest første juli, men travlheden summede, og selvom man kan sværme om ferie som om en honningkrukke, blev den parkeret et par uger længere fremme. Valget er fint, fritiden rammer lige ned i havens mest sanselige periode med duft, smag, farver og tæthed. Naturen er rig, og haven er en høstfest.

Appelsinkage
Appelsinkage150 g smør

200 g sukker

2 æg

150 g hvedemel

1 ½ tsk. bagepulver

1 tsk. vaniljesukker

Saften af 1 appelsin.

Revet skal af 1 vasket økoappelsin

3 spsk. kogende vand

 

Pynt: Hvid chokolade, grofthakkede ristede hasselnødder og appelsintagetes Tagetes tenuifolia.

 

Tænd ovnen på 175 grader varmluft. Smelt smørret. Rør æg og sukker til en luftig æggesnaps. Tilsæt det smeltede smør. Bland hvedemel, bagepulver og vaniljesukker og sigt det i æggesnapsen og rør forsigtigt dejen sammen. Rør appelsinsaft, appelsinskal og til sidst kogende vand i dejen. Beklæd bunden af en springform (springformens diameter cirka 22 centimeter) med bagepapir ved at lægge et stykke bagepapir over bunden af springformen, klem derefter ringen på og klip det resterende bagepapir af. Hæld dejen i springformen og bag kagen ved 175 grader i cirka 40 minutter. Når kagen er kølet af, tages den ud af formen. Pynt med smeltet hvid chokolade, grofthakkede ristede hasselnødder og appelsintagetes Tagetes tenuifolia.

Grøn bladmasse

Peberroden i køkkenhaven er skattet, samtidig fylder den som et ondt år, og bladene trimmes i kanten af kæmpen, så den ikke kvæler en god tomat og den velvoksne squash, der ellers sagtens kan finde ud af at brede bladene ud og svulme i landskabet.

 

Jeg har været lidt spændt på, hvad det blev til med squashplanterne. De er rigelig forsynet med næring fra dynger af organisk gødning, vi kørte på køkkenhaven i foråret. Vand, som squashene også ynder, har de heller ikke manglet. Haven bliver skyllet af adskillige højsommer- og sensommerskybrud. Varmen har det til gengæld knebet med, men jeg er endelig begyndt at knække små lækkerbiskener af dybt nede i det tætte hav af struttende grøn bladmasse. Squashene plukkes, når de er cirka ti centimeter lange. På det tidspunkt er der tale om umodne græskar; et sprødt babystadie, hvor smagen er nøddeagtig, og kødet er alt andet end svampet.

 

Med hensyn til, hvor dårligt sommervejr græskar tåler, er squashene bedre rustet end mine vintergræskar. Sidstnævnte flytter sig nærmest ikke ud af stedet. Gad vide om "Indian summer" kan redde den ynk?

 

 

Til pryd og nytte

Ud over grøntsager er haven fuld af blomster. Tagetes også kaldet fløjlsblomst er en gammeldags hyggelig sommerblomst, som fås i mange udgaver. Nogle har store blomster, andre små, og farverne går fra vanilje til gul, rød, gylden og mahogni, visse har livlige striber.

 

Blandt tagetes findes arter, der ved siden af skønhed besidder nytteværdi. Den spiselige smalfliget fløjlsblomst Tagetes tenuifolia er meget fin, og hvor fløjlsblomst med ensidig prydværdi har en ikke særlig skøn duft, er Tagetes tenuifolia anderledes, den dufter og smager af citrus. De spiselige blomster på Tagetes tenuifolia kan anvendes friske som pynteligt drys på salater eller kager, eller de kan tørres og bruges som krydderi.

 

Tagetes tenuifolia er en kompakt og yderst blomsterrig plante. Den bliver cirka 25 centimeter høj, farven er gul, orange eller rød. Alt efter farve kaldes Tagetes tenuifolia også appelsin- eller citrontagetes. Tagetes tenuifolia er nem at dyrke, og den er meget velegnet til krukke og dermed et fund til terrassen, den lille have eller altanen. Sæt gerne Tagetes tenuifolia blandt krydderurter.

 

Man sår Tagetes tenuifolia om foråret i potter, i vindueskarmen eller drivhuset, den spirer i løbet af cirka en uge. Jeg sår Tagetes tenuifolia i den krukke, planterne skal blive i og undgår på den måde at potte om. I tilfælde af, at der er for mange småplanter i potten, flyttes nogle forsigtigt til en anden krukke

 

 

Tip

Tagetes tenuifolia er en spiselig sommerblomst kendt og værdsat siden slutningen af 1700-tallet. Den er nøjsom og nem i krukker. Krukkeplanterne klarer sig stort set med regnbyger denne sommer, men i tørt vejr skal der vandes jævnligt. Gød en gang imellem tillige - for eksempel med lidt flydende gødning. Tagetes har helende egenskaber og har været brugt til at læge sår med og som middel mod vorter.

 

 

Haven: Sanselig fløjlsblomst

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce