Hasholts Have: Ud i det blå


Hasholts Have: Ud i det blå

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Klematis. Haveskribenten tager en tur i skoven for at opleve duften af kamille og plukke friske kantareller som topper i juli. Det gør klematis-planterne også, så her er samlet gode råd til at passe de klatrende blomster.

Skoven er tæt og mørkegrøn i juli, men langs skovvejen er der mere lys, og indimellem flankeres vejen af blegrosa hamphjortetrøst, Eupatorium cannabinum. Midt i det hele rækker stor tusindstråle, Telekia speciosa, med gule blomster lige så højt mod himlen som hamphjortetrøst. Både hamphjortetrøst og stor tusindstråle er vildtvoksende urteagtige stauder, der kan blive op til to meter, og de omsværmes af flaksende sommerfugle, der higer efter højsommerens solsødede nektar.

Citronflødeis
Denne cremede citronflødeis tilfredsstiller smagsløgene med kraftig syrlighed og aroma. Der er med andre ord smæk på smagen, og det er netop dét, der gør denne is dybt tilfredsstillende. Ønsker du at mildne isen lidt, kan den serveres sammen med vaniljeis. Opskriften er til ismaskine. En maskine, som ikke blot fylder i mit køkkenskab, men virkelig bliver brugt.Citronsirup

2 ¾ dl friskpresset citronsaft

Reven skal af en vasket økologisk citron

7 spsk sukker 

1 blad husblas

 

Citronsaft, revet citronskal og sukker koges ind ved middelvarme i cirka 15 minutter. Rør rundt undervejs. Gå i gang med ismassen imens, og læg også husblassen i blød i koldt vand. 

 

Flødeis

6 pasteuriserede æggeblommer

170 g sukker

Korn af en vaniljestang

3 dl piskefløde

2,5 dl mælk

 

Pisk de pasteuriserede æggeblommer luftige med sukker og vanilje. Tilsæt fløde og mælk og rør massen sammen. 

Når du er færdig med at forberede flødeismassen, og citronsiruppen er kogt færdig, tager du gryden med citronsirup af blusset. Lad citronsiruppen gå af kog og knug vandet af husblassen og rør den i den varme citronsirup. 

Bland flødeismassen med citronsirup og hæld det hele i en ismaskine. Kør ismaskinen i cirka en time. Hæld isen i en beholder og sæt den i fryseren til isen er tilpas. Ved servering kan man pynte med kronblade af kornblomst og et par grønne mynteblade.

Tæpper af te og kantareller

I den lave afdeling går vi i tæpper af skivekamille, Matricaria discoidea. Det dufter af te. Almindeligvis har kamille arketypiske hvide blomster med bagoverbøjede kronblade, der omkranser en tydelig gul knap fyldt med pollenstøv, men sådan fremstår skivekamille ikke. Skivekamille mangler de bagoverbøjede hvide kronblade, vi ellers kender fra vellugtende kamille Matricaria recutita. En grøn, hvælvet blomsterbund blottet for kronblade er skivekamillens fattige udtryk, og det gør planten undseelig bortset fra den velkendte kamilleduft. 

Skoven er på mange måder på alle årstider og hver dag et skatkammer af uforudsigelighed, men det bedste lige nu er, at jeg finder de første orangegule kantareller, der dukker op med karakteristisk trompetform og tydelige lameller løbende langs stokken helt ud til svampehattens bølgede kant. Kantarellerne topper i juli.

Højt til vejrs

Visse klematis-arter topper også nu, og jeg har opgraderet fra en dyrket plante plus skovens nærmest vægtæppedannende vilde skovranke til flere smukke sorter.  

Det skal indrømmes, at jeg har plantet en del klematis i tidens løb. De er visnet, men klematis "Huldine" lever smukt og hvidt op til mine drømme og hvisker mig i øret i den lyse sommeraften, at det kan lade sig gøre. Altså op på hesten igen, der skal flere klematis til, og det burde være nemt, jeg har nok blot plantet for mørkt. Hovedreglen er: Roden i skygge, men blomsterne i sol.

Klematis "Huldine", der er en succes uden det mindste fnug vanskeligheder, hører til den storblomstrende gruppe i flor fra juli til september. Disse klematis klippes ned om vinteren eller tidligt om foråret. Jeg vælger tidligt forår, hvorefter planten skyder livskraftigt og bliver til en kæmpe. 

De nye klematis i min have hører også til den sentblomstrende, storblomstrede gruppe, og jeg er meget begejstret for deres farve. "Margaret Hunt" er lys violetblå med en anelse rosa skær. En anden klematis, jeg beundrer nu, er "Romantica", som er ekstremt mørk, nærmest sortlilla. Den er betagende og går flot i spænd med "Margaret Hunt".

Når man køber klematis på upassende tidspunkter som sent forår eller om sommeren, kan man vælge at nyde dem i store krukker tilsat stativ indtil efteråret, som er den ideelle plantetid. Ved plantning i haven skal plantehullet været stort og fyldes med fugtighedsbevarende ugødet jord omkring klematissens rødder, ovenpå lægges velgødet jord. Rodhalsen skal være cirka 10 centimeter under jorden.

Tip

Klematis har godt af kalk, derfor blander jeg lidt af hønsenes strandskaller, som hønseflokken spiser for at give æggene tilpas tykke skaller, i jorden omkring klematis. Velomsat hønsemøg er godt til gødskning af sultne storblomstrende klematis.

Hasholts Have: Ud i det blå

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce