Yvonne giver dig seks gode råd: Sådan undgå du madspild i påsken

Yvonne Luff Gottfredsen har en guide til, hvordan man mindsker spild af den meget påskemad, danskerne skal indtage i højtiden. Foto: Stine Hygum

Yvonne giver dig seks gode råd: Sådan undgå du madspild i påsken

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Mad- og sundhedsekspert, kogebogsforfatter, Yvonne Luff Gottfredsen, giver læserne en guide til, hvordan de undgår, at påskens gode mad ender i affaldscontaineren.

HADERSLEV: Påsken venter, og sammen med julen er højtiden danskernes foretrukne tid for madorgier. Det har den slagside, at skraldespandene mange steder bliver hurtigere mætte end familierne. Med andre ord: Meget mad smides ud.

Landbrug og Fødevarer har beregnet, at madspild alene i påskeugen løber op i 279 millioner kroner, og at danskerne køber ind for 24 procent mere i påskeugen end i en almindelig uge.

Den lokale mad- og sundhedsekspert, kogebogsforfatter og ambassadør for Stop spild af Mad, Yvonne Luff Gottfredsen, der blandt andet har udgivet en kogenord for singler, "Undgå madspild og tryl med dine rester", har opstillet seks råd til, hvordan familien kan begrænse spild af mad i den uge, hvor mange danskere samles om spisebordene.

1) Køleskabs-buffet: Indsats mod madspild i påsken begynder allerede i god tid inden påske. Giv plads til påskens mad ved at spise dig igennem de gode rester, halve salater, agurk og broccoli, frugt med mere i køleskabet og i fryseren. Hold en reste-buffet dag hver dag frem mod påskefrokosten - det giver plads til påskemaden og påskeresterne.

2) Lav en madplan for din påskemenu og vær realistisk med mængden af den mad, du køber. 500-700 gram pr. person afhængig af om du inviterer til frokost eller aftensmad. Indtænk dine køle- og fryseskabsrester i påskemenuen.

3) Mindre mad - god kvalitet - stadig godt: Lad være at gøre som du plejer, hvis du plejer at lave for meget mad. Hav tillid til at lave mindre portioner og færre retter.

4) Undgå at sætte al maden ind på bordet på samme tid: Fyld op efterhånden. Ved mindre retter/a la tapas - hent fra køleskabet efterhånden. Form en kreativ skriftlig påskemenu og læg den ved hver kuvert på dit veldækkede påskebord. Så kan gæsterne se, hvad de skal have at spise i løbet af påskefrokosten. Husk at få resterne hurtigt på køl.

5) Brug mindre størrelse fade og tallerkener: Jo større tallerkenen er, desto mere er dine gæster motiverede til at fylde den op med mad. Lidt mindre størrelse fade og tallerkener på påskefrokostbordet medvirker til, at man undgår at overfylde sin tallerken.

6) Hav en plan for dine påskerester: Hvis du har brød til overs, kan du lave brødcroutoner, rugbrødscrunch, opbløde brødet i vand og komme det i en brød- eller bolledej. Hvis du har frugt og grøntsager til overs, brug det i en smoothie, tærte, wrap, pitabrød, brød- og bolledej eller frys det ned for senere at bruge det i en smoothie, grøntsagssuppe, gryderetter mm. Kødrester kan skæres i fine tynde skiver og lægges oven på en pizza, kommes i wrap og pitabrød, eller du kan lave en god biksemad med et spejlæg på toppen - mulighederne er mange.

Yvonne Luff Gottfredsen opfordrer endelig til at give gæsterne rester med hjem, hvis der er noget til overs fra påskefrokosten. Selv elsker hun at få rester med hjem, når hun har været ude at spise.

Yvonne giver dig seks gode råd: Sådan undgå du madspild i påsken

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce