Voldtægtssag splittede igen retten

Både byretten og landsretten har nu taget stilling til voldtægtssagen. Det blev til en frifindelse ved begge instanser. Arkivfoto: Claus Thorsted

Voldtægtssag splittede igen retten

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

For anden gang blev en lokal mand frifundet for voldtægt. Og for anden gang var der uenighed om afgørelsen.

HADERSLEV: Heller ikke i landsretten var det en klar afgørelse, da et nyt nævningeting skulle tage stilling i en lokal voldtægtssag. En 30-årig lokal mand var tiltalt for to tilfælde af voldtægt mod sin ekskæreste. Han blev ligesom i byretten frifundet i begge forhold. Derved stadfæstede landsretten frifindelsen fra byretten.

I det ene forhold var der ligesom i byretten enighed om at frifinde ham.

Men ligesom i byretten var der i landsretten delte meninger om, han var skyldig i det andet forhold.

I landsretten mente syv nævninge, at han var skyldig, mens to nævninge og de tre juridiske dommere stemte for frifindelse. Dommernes stemmer har større vægt.

I byretten stemte to juridiske dommere og én nævning for at dømme ham, mens flertallet bestående af fem nævninge og én dommer frifandt ham.

Nævningesager
Der kræves mindst to stemmer fra de juridiske dommere og mindst fire stemmer fra nævningene at finde en tiltalt skyldig i byretten.

I landsretten kræves der mindst to stemmer fra de juridiske dommere og seks stemmer fra nævningene.

Sagen blev ført som en nævningesag, da den 30-årige mand risikerede mindst fire års fængsel.

domstol.dk - Nævningesager

I byretten bliver en nævningesag behandlet af tre dommere og seks nævninge.

I landsretten bliver en nævningesag behandlet af tre dommere og ni nævninge.

En nævningesag kan kun ankes til Højesteret med Procesbevillingsnævnets tilladelse. Højesteret kan ikke tage stilling til skyldsspørgsmålet. Sagen mod den 30-årige kan derfor ikke komme for højesteret.

En vildfarelse

Det forhold handlede om, at ekskæresten skaffede sig adgang til kvinden bolig, ved at skubbe hende til side i døren og videre ind i soveværelset og holdt hende fast, mens han gennemførte samleje. Det var sidste gang de havde sex, for hun anmeldte ham bagefter.

I lige netop det forhold var kvindens bistandsadvokat Erik Schøt-Bæk mest overrasket over udfaldet.

- Jeg antog faktisk, at der var tale om en vildfarelse, da man i byretten frifandt i forhold 2. Jeg forstod ikke, man havde frifundet, siger han.

I byretten lagde flertallet vægt på, at parret efter "samlivsophævelsen jævnligt havde haft sex", og at den tiltalte var den, som tog initiativet, og selvom kvinden ikke havde lyst, gav hun efter, hvis han var ihærdig nok. Den 30-årige havde efterfølgende overfor politiet sagt, at han nok "var gået over stregen" den sidste gang. Det mente byrettens flertal kunne være en efterrationalisering.

Erik Schøt-Bæk kender endnu ikke landsrettens begrundelser for at frifinde.

- Hvordan tog hun frifindelsen?

- Det vil jeg ikke gengive.

Voldtægtssag splittede igen retten

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce