Tidslinje: Se hele Noah-sagen her


Tidslinje: Se hele Noah-sagen her

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Noah-sagen begyndte ved retten i Sønderborg den 6. februar, på årsdagen for den halvandet år gamle drengs voldsomme død. En nu 31-årig mand har siddet varetægtsfængslet siden den 15. februar 2017.

SOMMERSTED: Et nævningeting ved retten i Sønderborg skal i løbet af de kommende uger tage stilling til, om en nu 31-årig mand var skyld i, at Noah på halvandet år afgik ved døden mandag den 6. februar 2017. Den 31-årige, der var kæreste med Noahs mor blev anholdt halvanden uge efter drengens død, da det kom frem, at drengen, ifølge obduktionsrapporten, var død som følge af massiv vold.

Drengens mor og hendes familie ser frem til at få sat et punktum i sagen om den lille dreng voldsomme død:

- Det bliver forfærdeligt at høre det hele igen, men vi kan aldrig få en værre besked, end den vi fik den dag, vi mistede ham. Vi er alle ødelagte, siger et nærtstående familiemedlem til drengen til JydskeVestkysten.

Familien til den sigtede ser også frem til, at sagen kommer videre:

- Der er nu gået næsten et år, og ja, vi ved det bliver voldsomt i retten, men vi håber, at sandheden kommer frem i retten, siger et nærtstående familiemedlem til den sigtede.

Sagen har været meget meget hård for begge familier. Sagen kører pt. for et nævningesag ved retten i Sønderborg. Det betyder, at sagen skal afgøres af tre juridiske dommere og seks nævninge. I byretssager er der normalt kun en juridisk dommer og to lægdommere, men når det drejer sig om sager, der kan give mere end fire års fængsel, kører de oftest som nævningesager.

Nedenfor kan du læse en kort gennemgang af Noah-sagen frem til nu.

Noah dør - han bliver halvandet år
Arkivfoto: Connie Bøgwad schmidt

Den 6. februar lyses hovedgaden i Sommersted op af en masse blå blink og en lægehelikopter. Det viser sig, at et barn på halvandet år er i livsfare. Få timer senere skriver barnets mor på Sommersteds Borgerforenings Facebookside, at hun og den nærmeste familie er på vej til Rigshospitalet for at tage afsked med sønnen, der er blevet fløjet dertil i en lægehelikopter. Drengen erklæres dog død 20 minutter efter, han lander på hospitalet. I opslaget på Facebook retter den unge mor sin vrede mod læger og lægevagt. Sønnen har i ugen forinden sin død været syg, og den unge mor mener ikke, han har fået den rette hjælp. Få dage senere står drengens mor frem i avisen og fortæller om sorgen ved at miste et barn.

Lokale kvinder opretter indsamling til minde om Noah
Arkivfoto: Larz Grabau

Historien om den Noahs død og den unge mors sorg, rammer mange læsere. Dagen efter fortæller en lokal kvinde, hun og hendes eks-svigermor har oprettet en indsamling til minde om den halvandet år gamle dreng.

- Jeg ved godt, at intet beløb i denne verden kan erstatte det tab, Jeanette har lidt, men måske kunne det være en hjælp til begravelsen eller til Jeanette og hendes datter, som nu går en hård tid i møde. Måske til at tage lidt væk eller til at få psykologhjælp, siger Dinna Blayking fra Haderslev.

30-årig anholdes for at have forvoldt Noahs død
Arkivfoto: Søren Dippel

Ugen efter tager sagen dog en voldsom drejning. Syd- og Sønderjyllands Politi anholder en 30-årig mand, der mistænkes for at have forvoldt barnets død. Manden fremstilles dagen efter i grundlovsforhør.

Mor i chok over sagens udvikling
Arkivfoto: Connie Bøgwad Schmidt

Den 27-årige mor fortæller til JydskeVestkysten, at hun er dybt chokeret over, at nogen har forvoldt hendes lille søns død.

- Jeg troede jo, han døde af lungebetændelsen, og jeg blev fuldstændig chokeret, da de fortalte mig, at der var nogen, der havde gjort noget ved ham. Hvordan kan man det? sådan et lille barn, siger moderen.

Ifølge hende havde den lille dreng været syg ugen, inden han døde, og familien havde fire gange været ved læge. Om fredagen, inden hans død mandag, lød diagnosen på lungebetændelse, og han fik penicillin.

Indsamlingen til minde om Noah stopper
Arkivfoto: Jacob Schultz

Samme aften meddeler Dinna Blayking, at indsamlingen til minde om Noah stoppes, og at de penge, der er indsamlet overføres direkte til en stenhugger, som skal hugge en sten til drengens gravsted. Dette er aftalt med moderen og den biologiske far.

Familie: Der var flere til stede
Arkivfoto: Claus Bager

Familiemedlemmer til den 30-årige peger kort efter anholdelsen på, at der var flere til stede i huset, da den lille dreng blev fundet livløs i sin seng.

Sagens udvikling chokerer beboerne i landsbyen
Arkivfoto: Jacob Schultz

Sagens udvikling chokerer beboerne i den lille landsby, men det er de færreste der ønsker at udtale sig. Udviklingen sætter dog tanker i gang.

- Jeg har tænkt så meget på ham. Jeg har hver dag fulgt med på Facebook, og folk skriver og mener rigtig meget, men man ved jo ingenting. Det er bare uhyggeligt, fortæller en lokal beboer til avisens udsendte.

Sigtelse: Noah blev tæsket til døde
Arkivfoto: Claus Thorsted

Der er repræsentanter fra flere medier, da den 30-årige som dagen før blev arresteret for at have forvoldt den 18 måneder gamle drengs død, fremstilles i grundlovsforhør. Sigtelsen, der læses op af anklageren, er hårrejsende, og dommeren vælger kort efter at lukke dørene og nedlægge navneforbud. Efter et fem timers langt grundlovsforhør, bliver den 30-årige varetægtsfængslet.

Noah-sagen: Stor undring over Haderslev Kommune
Privatefoto

I kølvandet på sigtelsen rejser der sig flere spørgsmål og stor undren over Haderslev Kommune, da den 30-årige også sigtes for at have skadet den lille dreng i både september og december 2016.

Familiemedlemmer udsættes for trusler
Arkivfoto: Jacob Schultz

Sagens udvikling vækker stærke følelser i offentligheden. Noahs nærmeste familie vælger samtidig med grundlovsforhøret af den 30-årige at køre væk hjemmefra, da de modtager mange vrede telefonopkald og beskeder, og til sidst holder de helt op med at svare på telefonen.

Noah begraves
Arkivfoto: Ludvig Dittmann

Få dage efter sigtelsen skal den lille dreng begraves ved landsbyens kirke. 150 til 200 mennesker fylder kirken. Sorgen er tung som skyerne udenfor. Som præsten siger: "De mindste kister er de tungeste". Sætningen siger det hele.

Varetægtsfængsling forlænges
Arkivfoto: Claus Thorsted

I de kommende måneder forlænges varetægtsfængslingen af den sigtede gang på gang. Det foregår oftest frivilligt via skriftligt samtykke, og den politimæssige efterforskning fortsætter.

I april forlænges varetægtsfængslingen igen, da både anklager og forsvarer har bedt om yderligere retsmedicinske undersøgelser.

Og sådan fortsætter det sommeren over.

Forsvarer frustreret over politiet
Arkivfoto: Claus Thorsted

Først i slutningen af august kommer den 30 årige igen for en dommer. Igen vælger denne at lukke dørene, men inden han gør det, når forsvareren Gert Dyrn at udtrykke sin frustation over politiets efterforskning.

Kort før jul stilles den sigtede igen for en dommer. Han er i mellemtiden blevet 31 år. Forsvareren kæmper for at holde dørene åbne, men anklageren mener, at der dermed er fare for, at der kan slippe oplysninger ud fra retsmødet, og dommeren vælger igen at lukke dørene.

Den 16. januar forlænges varetægtsfængslingen endnu en gang. Denne gang frem til retssagen, der begynder den 6. februar 2018, hvor den sigtede, ifølge anklageskriftet, blandt andet er tiltalt for "Legemsangreb af særlig rå og brutal eller farlig karakter med døden til følge således, at der foreligger særdeles skærpende omstændigheder".

Retssagen er nu i gang
Arkivfoto: Jacob Schultz

Tirsdag i denne uge begyndte retssagen om Noahs voldsomme død. Begge familier ser frem til at få en afslutning på sagen, der har stået på i præcist et år. Dommeren vælger at ophæve navneforbuddet, da hun finder, at hensynet til offentlighedens interesser vejer tungere end hensynet til den tiltalte.

Tidslinje: Se hele Noah-sagen her

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce