Tidligere Ridderbar bliver restaurant

Der er et godt fællesskab mellem de frivillige, der er en blandet skare af unge og ældre borgere, som gennem årene kommet til baller og andre arrangementer på Haderslevhus. Fra venstre Anker Birke, Jesper Weber, Mette Erlang, Erik Lund og Else Hansen. Sidstnævnte hjælper med at holde huset rent, og det er blevet noget nemmere, efter der er blevet ryddet op. - Vi har kørt otte containere med gammelt skidt og skrammel væk, fortæller Mette Geil Erlang. Foto. Dorthe Rasmussen 

Tidligere Ridderbar bliver restaurant

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Frivillige fra den nye borgerforening på Haderslevhus har hjulpet med at sætte den tidligere så berygtede Ridderbar i stand. Her åbner snart en restaurant. Indehaver Mette Gejl Erlang efterlyser idéer til et navn.

HADERSLEV: - Jeg skal jo have tiden til at gå med noget, og så kan jeg ligesom godt bruge den på noget fornuftigt, siger pensioneret tømrer Anker Birk.

Han er en af de cirka 20 frivillige fra borgerforeningen Haderslevhus i Slotsgade, som har været i gang med at renovere den gamle Ridderbar, hvor der i det nye år åbner en restaurant.

Næsten dagligt har Anker givet en hånd med under arbejdet med at føre stedet tilbage til fortidens glans.

Masser af gammelt skrammel er blevet kørt til skrot. Der er blevet hamret og banket, slebet og malet, pudset op og gjort rent i alle hjørner i det tidligere så dunkle barlokale.

- Uden de frivillige var vi aldrig kommet så langt, konstaterer Mette Gejl Erlang, som lukkede Ridderbar, da hun overtog Haderslevhus i Slotgade den 1. maj efter mangeårig ejer Andreas Lautrup.

Det tidligere barlokale stråler nu af sjæl og charme.

Noget af møblementet fra Ridderbar er renoveret og genbrugt.

Det gælder blandt andet borde, lamper og lysestager. Andet er købt brugt - blandt nogle fine gamle stole, som stammer fra Tønderhus og baren, der stammer fra den lukkede natklub Carstenskiold i Aarhus.

- Langt de fleste af materialerne er genbrug eller noget, vi har fået sponseret, fortæller Mette Geil Erlang.

I lokalet er der plads til større selskaber på op til 100 personer.

I det tidligere billard-rum er der endvidere indrettet et mødelokale med plads til cirka 30 gæster.

- Vi har afholdt de første fester og møder i lokalerne, fortæller Mette Gejl Erlang, som i øjeblikket efterlyser forslag fra borgerne til, hvad den nye restaurant skal hedde.

Haderslevhus og Ridderbar har en meget spændende historie, som man også kan læse om på de plancher med plakater og gamle avis-udklip, som Mette Gejl Erlang har hængt op i den gamle bar.

Under renoveringen af Ridderbar har Mette Geil Erlang blandt andet fundet nogle billeder fra 1940'erne, der viser, hvordan lokalet oprindeligt har set ud.

Dengang var der også en restaurant. Der var masser af godt håndværk og fine detaljer, der siden er blevet skjult bag lag af maling, gulvtæpper og brædder. Nu er de gamle flotte træpaneler og stukloftene atter kommet frem i lyset.

Den oprindelige indgangsdør er bevaret og renoveret ligesom de øvrige glas- døre i den tidligere bar, hvor der tidligere var smækket nogle plader over de fine gamle glasrammer.

- Indgangsdøren er oven i købet blevet flottere, end den oprindeligt var, da vi har kommet farvet glas i ruderne, fortæller Mette Gejl Erlang.

Lokalet har hun tapetseret med 100 år gammel tapet, som hun har fundet på sine forældres herregård, så stilen er gennemført.

Også toiletterne - der før var meget mørke og kolde- har fået en ordentligt omgang. En sjov detalje er, at Anker Birk har fundet på at sætte nogle gamle skabsdøre ovenpå "det lille hus".

- Meningen er, at dørene også skal fungere som depotrum, samtidig med at de isolerer og holder på varmen, fortæller Mette Geil Erlang.

Også menukortet er ved at være klar til åbningen af den nye restaurant, der efter planen skal have åben onsdag, torsdag, fredag og lørdag aften.

Det er naturligvis husets køkkenchef, Jesper Kring Nielsen, der har kreeret menu-kortet i samarbejde med Mette, og hovedvægten er lagt på klassisk dansk mad fremstillet af lokale råvarer.

- Det bliver et á la carte menukort, hvor man kan for eksempel kan få et stjerneskud med det hele, gode gammeldags stegeretter og forskellige anretninger med flere små retter, som man kan dele omkring bordet, fortæller Mette Gejl Erlang.

Hun har endnu ikke sat en dato for åbningen af restauranten.

Haderslevhus og Ridderbar
Det nuværende Haderslevhus er oprindeligt bygget som tysk forsamlingshus og har både teaterscene og orkestergrav.

Bürgerverein zu Hadersleben blev stiftet den 18.11 1938, og bygningen blev renoveret i 1902.

Mange kender det også som Borgerforeningen og fortæller, at de har oplevet mange koncerter, jule-arrangementer og glade danseaftner på stedet.

I huset var også den berygtede Ridderbar, som fungerede som morgenværtshus frem til maj 2018.

Nu føres lokalet tilbage til det, det oprindeligt var - nemlig en restaurant.
Da stedet var værthus var der smækket nogle plader på, men nu er den indgangsdøren ført tilbage til dens oprindelige udseende, endda med farvet glas i rammerne. Foto: Dorthe Rasmussen
Da stedet var værthus var der smækket nogle plader på, men nu er den indgangsdøren ført tilbage til dens oprindelige udseende, endda med farvet glas i rammerne. Foto: Dorthe Rasmussen
Noget af møblementet fra den gamle bar er genbrugt den nye restaurant. Blandt andet borde, lamper og lysestagerne. Foto. Dorthe Rasmussen
Noget af møblementet fra den gamle bar er genbrugt den nye restaurant. Blandt andet borde, lamper og lysestagerne. Foto. Dorthe Rasmussen
Billeder af den fine dame stammer også fra Ridderbar. Nu er lokalet også blevet fint, og Mette Gejl Erlang kunne godt tænke sig at få lidt hjælp til, hvad hun skal kalde sin nye restaurant.  Foto: Dorthe Rasmussen
Billeder af den fine dame stammer også fra Ridderbar. Nu er lokalet også blevet fint, og Mette Gejl Erlang kunne godt tænke sig at få lidt hjælp til, hvad hun skal kalde sin nye restaurant. Foto: Dorthe Rasmussen
Billede af Ridderbar, før renoveringen gik i gang.  Privatfoto
Billede af Ridderbar, før renoveringen gik i gang. Privatfoto

Tidligere Ridderbar bliver restaurant

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce