Thrane har undervist i 13 år - nu mangler han kvalifikationerne

Kjeld Thrane stopper efter 13 år som underviser på Haderslev Handelsskole. Han har ikke længere kvalifikationerne. Arkivfoto: Søren Gylling

Thrane har undervist i 13 år - nu mangler han kvalifikationerne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Styrelsen for Undervisning og Kvalitet, STUK, har bedt Haderslev Handelsskole om at gennemgå undervisernes kvalifikationer. Det har fået konsekvenser for Kjeld Thrane.

HADERSLEV: I 13 år har Kjeld Thrane, der er medlem af Haderslev Byråd for de Konservative, undervist på Haderslev Handelsskole, men det slutter den 30. november, han er blevet opsagt. Om opsigelsen siger Kjeld Thrane:

-Skolen er gået tilbage i elevtal, derfor skulle den finde ud af, hvem den skulle af med, og det gik så ud over mig, men det er jeg såmænd ganske afklaret med.

- I et opslag i velbesøgt Facebookgruppe forlyder det, at du er blevet ofret, fordi Styrelsen for Undervisning og Kvalitet, STUK, i kølvandet på VUC Syd-sagen har bedt handelsskolen redegøre for sine underviseres kvalifikationer, har det noget på sig?

-Jeg tror ikke, der er en direkte sammenhæng. Det er korrekt, at STUK har bedt skolen om at redegøre for lærernes kvalifikationer. Det er sådan, at hvis man skal undervise på HHX, som er handelsskolens gymnasiedel, så skal man have en kandidatgrad. Jeg har en HD i afsætning og et erhvervspædagogikum.

Jeg har derfor undervist på uddannelsen EUX, hvor jeg, efter skolens ønske, har undervist i virksomhedsøkonomi, selv om jeg har kompetencer indenfor afsætning, forklarer Kjeld Thrane og uddyber:

- STUK besluttede i forbindelse med reformen af de mercantile uddannelser, at dem der havde en HD kunne forsætte med at undervise, men selvfølgelig indenfor det område, hvor de har kompetencerne. STUK har derfor spurgt skolen: Hvem har I til at undervise i hvad, og her fremgik det så, at jeg underviser i virksomhedsøkonomi og innovation. STUK er derfor kommet tilbage og har sagt: Det har han ikke kvalifikationerne til.

- Kunne du ikke bare opkvalificeres?

- Innovation ville jeg ikke kunne opkvalificeres til. Det ville kræve et helt specielt forløb. Virksomhedsøkonomi kunne man opkvalificere mig til, hvis man ville, og i forhold til afsætning, så ville det kræve et tredages kursus at opkvalificere mig.

Hvordan har du det med, at du ikke opkvalificeres?

-Det har jeg selvfølgelig været ærgerlig over, men jeg er afklaret med det, og jeg fortsætter med at undervise frem til min opsigelsesdato. Jeg har også næsten fyldt skema - også efter sommerferien.

Uddannelserne
HHX: Er en treårig gymnasial uddannelse, hvor man fortrinsvis har fag indenfor økonomi og erhvervsforhold kombineret med sprog og andre almene fag. Som underviser skal man have en kandidat for at kunne undervise på HHX.

EUX: Er en særlig tilrettelæggelse af en erhvervsuddannelse, og du vil derfor skulle have fag på gymnasialt niveau i forbindelse med din erhvervsuddannelse. Bagefter kan man enten arbejde som faglært eller læse videre og videreuddanne dig på samme vilkår som personer med gymnasial uddannelse. På EUX kan man undervise med en HD, såfremt det er inden for ens eget fagområde med fagdidaktisk supplering.

EUD: Er en faglig uddannelse. Selv om uddannelserne er for både unge og voksne, regnes de til ungdomsuddannelserne. Det betyder, at de bygger på en grundskoleuddannelse, det vil sige normalt ni års skolegang. På EUD kan man undervise med en HD eller for eksempel en professionsbachelor og mindst to års erhvervserfaring.

Elevtal har stabiliseret sig

Forstanderen på Handelsskolen, Samuel Friberg, bekræfter at Kjeld Thrane fratræder ved udgangen af november, men han afviser, at elevtallet er faldet:

-Vi har de seneste to år ligget ret højt med ikke færre end seks HHX-klasser. Det var i kølvandet på, at vi skiftede navn til Det Blå Gymnasium. Det normale leje for vores skole er fire til fem klasser.

Samuel Friberg bekræfter, at STUK har bedt skolen om at gennemgå lærernes kvalifikationer, og at det er en medvirkende årsag til, at Kjeld Thrane stopper. Men Han afviser, at gennemgangen er forårsaget af VUC Syd-sagen:

-Vi fik henvendelsen fra STUK i august sidste år, og nu har vi fået dem alle bragt i orden. Ud over Kjeld Thrane er der en underviser, som går på pension, en skifter fra at undervise på EUX til EUD, mens vi har udarbejdet en uddannelsesplan for to andre, forklarer Samuel Friberg og tilføjer:

-Kjeld Thranes opgaver kan dækkes af andre lærere på skolen, og derfor giver en opkvalificering ikke megen mening.

Thrane har undervist i 13 år - nu mangler han kvalifikationerne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce