Skolebørn dukker ned i hvalernes hemmeligheder

Målet med at tage eleverne med på opdagelse i Gram Lergrav er at give eleverne smag for naturvidenskab. PR-foto

Skolebørn dukker ned i hvalernes hemmeligheder

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

I uge 39 sætter den nationale Naturvidenskabsfestival fokus på "vandets hemmeligheder". I Gram Lergrav handler det om hvaler. Det naturhistoriske museum har fået penge til at vise skoleelever, hvordan hvaler har kunnet tilpasse sig vand.

Gram: Alle interesserede elever fra 4. klasse og opefter får i uge 39 mulighed for at navigere som hvalerne i havet. Det naturhistoriske museum, Gram Lergrav, vil bruge den nationale Naturvidenskabsfestival til at etablere en forhindringsbane, hvor deltagerne med bind for øjnene skal navigere ved hjælp af ekkolokalisering på samme måde, som hvalerne navigerer og finder deres bytte under vand.

Gram Lergrav, som er en del af Museum Sønderjylland, råder over fossilfund af 10 millioner år gamle hvaler. Fundene er et godt udgangspunkt for at drøfte med eleverne, hvordan og hvorfor denne navigationsteknik er udviklet blandt hvalerne, og hvordan de har tilpasset sig til et liv i vand. Ifølge museet er det faktisk stadig lidt af en gåde.

Museet vil benytte håndholdt udstyr baseret på ekkolokaliserings-teknikken, der anvendes af blinde som hjælpemiddel til at færdes sikkert i dagligdagen. Gennem undersøgelse af ekkolokalisering får eleverne indsigt i, hvordan forskellige sanser virker, og en forståelse for denne særlige teknik, der uafhængigt af hinanden er udviklet i to pattedyrgrupper; hvaler og flagermus.

Fået 12.800 kroner til projektet

Museet har til projektet søgt om og fået bevilget 12.800 kroner til indkøb af ekkolokaliseringsudstyr og materialer til forhindringsbanen. Beløbet kommer fra Naturvidenskabsfestivals Uddelingspulje.

Puljen er støttet af Carlsbergs Mindelegat, der i 2019 støtter arrangementer i festivalen med godt en million kroner.

Skolebørn dukker ned i hvalernes hemmeligheder

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce