Over 11.000 kubikmeter slam fra Haderslev Havn sendt til Aalborg

Kemiske analyser har vist, at slammet var forurenet med tungmetaller og TBT: Tributyltin, som er et miljøfremmed stof, der bruges til bundmaling af skibe. Foto: Jacob Schultz

Over 11.000 kubikmeter slam fra Haderslev Havn sendt til Aalborg

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

I foråret blev Haderslev Havn tømt for store mængder af slam. Det viste sig, at slammet i havnen var meget forurenet, og derfor er størstedelen af slammet sejlet til Aalborg til deponi.

15.070 kubikmeter slam svarende til 11,6 millioner mælkekartoner. Så meget blev fjernet fra Haderslev Havn, da man i januar fjernede slam, der havde vokset sig så højt, at det blev til gene for skibsejerne i havnen.

- Det begyndte at blive et problem for lystbådesejlerne, siger leder i Anlæg og Ejendomme ved Haderslev kommune, Thomas McCulloch.

Ved en nærmere analyse af slammet fandt man, at det var forurenet med bl.a. TBT som findes i bundmalingen på skibe. I alt 11.754 kubikmeter slam blev sendt til et deponi i Rærup ved Aalborg, da man fandt ud af, at slammet oversteg grænseværdierne for indholdet af miljøfremmede stoffer i Haderslev Havn.

Ud i Lillebælt

Det er dog ikke al slammet, der er blevet flyttet til Aalborg. 3316 kubikmeter, svarende til ca. 3000 tons slam, blev flyttet fra havnen til Lillebælt. Her blev det dumpet på en såkaldt klapplads ude i Lillebælt, hvor flere havne har tilladelse til at smide forurenet materiale fra havne.

Slammet i Lillebælt er sendt derud, fordi grænseværdierne for de forurenede stoffer ikke var høje nok til at kunne påvirke vandet eller dyrelivet i området negativt, ifølge Miljøstyrelsen.

Det var dog ikke den helt samme historie for det slam, der blev transporteret til Aalborg Havn.

Thomas McCulloch er glad for, måden man valgte at transportere slammet på.

- Vi har sejlet slammet ud af byen for at genere borgerne så lidt som muligt. Prøv at forestil dig så mange kubikmeter slam på en lastbil. Det havde været rigtig mange transporter ind igennem byen, siger han.

Der blev i alt brugt 7,7 millioner på projektet, som både er gået til uddybning af havnen, men også til deponering af al slammen.

Over 11.000 kubikmeter slam fra Haderslev Havn sendt til Aalborg

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce