Nyt vindmølle-projekt skaber politisk splid og debat

Optællingen af stemmer blev fulgt intenst i Haderslev Idrætscenter på valgaftenen under kommunal- og regionsvalget tirsdag den 21. november 2017. Efter valget blev der ført intense forhandlinger om en konstitueringsaftale, der sikrede H. P. Geil borgmesterposten og som også indeholdt et arbejdsgrundlag for vindmøller. Foto: Jacob Schultz

Nyt vindmølle-projekt skaber politisk splid og debat

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Liberal Alliance mener, partierne i den borgerlige fællesgruppe har indgået en bindende aftale om ikke at etablere vindmøller i denne byrådsperiode. Dansk Folkeparti er ikke begejstrede.

Kastrup: - Der bliver ikke opstillet nye vindmøller på Kastrup Tiset Enge. Inden H. P. Geil (V) blev borgmester, blev der i 17-mandsgruppen indgået en aftale om, at det ikke kommer til at ske i denne byrådsperiode.

Benny Ravn Bonde fra Liberal Alliance afviser med de ord kategorisk det pensionsejede vindmølleselskab GPP Vinds planer om at opsætte 16 nye vindmøller syd for Kastrup. Formanden for byrådets udvalg for plan og miljø er notorisk vindmøllemodstander, og kæmpede også i 2017 imod, da lokale lodsejere forsøgte at etablere Danmarks største privatejede vindmøllepark med 39 møller på stedet.

Heller ikke GPP Vinds planer skal derfor ifølge ham regne med byrådsflertallets opbakning. Nejet, mener han, er bundet i en aftale, der inden valget blev indgået i den borgerlige fællesgruppe bestående af Venstre, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti samt Radikale Venstre.

- Så det bliver ikke til noget.

Baggrund
39 lokale lodsejere stod bag et projekt, hvor der skulle opsættes 39 vindmøller på 130 meter syd for Kastrup.Mølleprojektet mødte stor modstand og blev forkastet i 2017 - umiddelbart før valget.

GPP Vind - der ejes af Pædagogernes Pension og AP Pension er klar til at sætte 16 møller på 130 meter op syd for området. Inden det kan ske, skal der udarbejdes VVM-redegørelser og planlægningsarbejde.

Uafhængig

Borgmester H. P. Geil (V) ryster på hovedet. Borgmesterkæden er og var ifølge ham ikke afhængig af et nej til vindmølleplaner:

- Min fortolkning er forskellig fra Bennys. Vindmøller er nævnt i aftalen, men slet ikke så kategorisk, som han slår fast, siger H. P. Geil, der blev stærkt presset af sit politiske bagland under valgkampen sidste efterår.

H. P. Geil har bedt de politiske partier om at komme med en udmelding om, hvordan de enkelte partier forholder sig til det nye vindmølleprojekt. Han ønsker ikke en gentagelse af den årelange strid, der frem til udgangen af august 2017 udspillede sig politisk og lokalt mellem tilhængere og modstandere.

- Der er endnu ikke kommet en afklaring, men jeg synes, det er bedst at få afklaret, hvorledes byrådet stiller sig til GPP Vinds planer, inden arbejdet går i gang, men intet bliver skjult, og sagen vil blive behandlet helt normalt og åbent, siger H. P. Geil.

Afklaring nødvendig

Samme holdning har Socialdemokraternes Henrik Rønnow, der oplyser, at hans parti ikke har taget endelig stilling til planerne endnu.

- Vi skal have afvejet fordele og ulemper, og vi skal finde ud af, hvad der skal ske med de 17 gamle møller - for hvis de bliver stående, så står der 33, og det har vi sagt nej til, siger Henrik Rønnow, der ikke ønsker at blander sig i et rivegilde i den borgerlige fællesgruppe.

- Men jeg synes, vi skylder at få afklaret, hvad der skal ske - både i forhold til investorer og borgere, siger han.

Aftale under pres

I Dansk Folkeparti er man ikke begejstret over de nye vindmølleplaner:

- Det er ikke et projekt, som vi ønsker at bakke op om, vi vil se, om der er politisk opbakning, men vi støtter ikke planerne og kan ikke forstå, at nogen gør, siger partiets gruppeformand, Jon Krongaard (DF).

Jon Krongaard mener, det er forkert at rode op i den betændte vindmøllesag - også i forhold til den aftale, der blev indgået før valget:

- Det betragter jeg som en politisk grundlov, der blev indgået for de næste fire år. Men den er politisk og dermed ikke politisk bindende, men det siger jo noget om de partier, der kunne tænkes at bryde den, siger Jon Krongaard.

Nyt vindmølle-projekt skaber politisk splid og debat

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce