Hertug Hans Rotary har et hjerte for grønlandske børn

Knud Nielsen fra Haderslev Hertug Hans Rotary Klub, yderst til venstre, og Inunnguaq Fleischer, yderst til højre, besigtigede sammen med en lille gruppe andre i september det sted nord for Ilulissat, hvor børnehjemmet Sarliaqs nye hytte skal stå. Hytten bliver med sovepladser og opholdsrum til næsten hele børnehjemmet. En hytte, der står der i forvejen, skal pilles ned, da den er sundhedsskadelig. Privatfoto

Hertug Hans Rotary har et hjerte for grønlandske børn

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Rotary Klub fra Haderslev er primus motor i byggeri af stor hytte til børnehjem i Ilulissat. Forstander var i Haderslev tirsdag aften.

Haderslev: Børn og unge på børnehjemmet Sarliaq i Ilulissat i det nordvestlige Grønland er ikke blot begyndt nedtællingen til jul. De er også begyndt at tælle dagene til september/oktober næste år. Da kan de nemlig rykke ind i en helt ny hytte med plads til 18 børn og voksne 20 kilometer nord for Ilulissat.

Det er Haderslev Hertug Hans Rotary Klub, der er primus motor i hyttebyggeriet. Med 718.350 kroner har Haderslev-klubben i et stærkt samarbejde med Hotel Arctic Fonden, Lions i Ilulissat samt KJ-Greenland, der er entreprenør på projektet, sat turbo på byggeriet, som støttes af frivillige lokale håndværkere i Ilulissat.

- Vi havde lige sluttet vores skoleprojekt i Peru og overvejede, hvad vi så skulle. Så var der én, der foreslog, at vi skulle kigge mod Grønland, og det førte til valget af børnehjemmet Sarliaq. Sidste år, under min præsidenttid, satte vi projektet i gang, fortæller Jens Kaptain, der er past præsident i klubben.

Børnehjemmet
Børnehjemmet Sarliaq er en døgninstitution i Ilulissat i Nordvestgrønland.Institutionen er normeret til 20 børn. Der er i øjeblikket 19 børn fra otte måneder til 18 år. De kommer fra hele Grønland, og nogle fra Danmark og har alle været udsat for omsorgssvigt. Hovedparten af børnene er frivillig anbragte børn.

Sarliaq har tre afdelinger, og der er 34 ansatte. Der er flest pædagoger, men også social- og sundhedsassistenter, lærere, håndværkere og sågar en mekaniker.

Haderslev Hertug Hans Rotary Klub har aktuelt i rotary-året 2018/2019 78 medlemmer og er et lokalt erhvervs- og ledernetværk med en humanitær profil. Klubben er en del af den verdensomspændende Rotary-organisation med over 1,2 millioner medlemmer fordelt i 32.000 klubber i over 200 lande.
Man kan komme ad søvejen til stedet, hvor den nye hytte skal bygges. Børnehjemmet har egen båd. Privatfoto
Man kan komme ad søvejen til stedet, hvor den nye hytte skal bygges. Børnehjemmet har egen båd. Privatfoto

Noget at se frem til

Tirsdag havde Haderslev Hertug Hans Rotarys 78 medlemmer besøg af børnehjemmets forstander, Inunnguaq Fleischer. På Hotel Norden fortalte den 31-årige forstander om, hvordan hytten bliver et vigtigt redskab i arbejdet med børnene, som har været udsat for alt fra misbrug og vold til seksuelle overgreb og underernæring.

- Det betyder rigtig meget, at børnene har noget at se frem, at de får et sted, hvor de om sommeren kan lære at gå på jagt, fiske, tilberede deres fangst og ikke mindst lære at være sammen med andre mennesker og knytte sociale bånd, fortæller Inunnguaq Fleischer.

- De er ikke vant til, at der bliver sat grænser, så hytten bliver et sted, hvor vi kan tage hen og hvor der ingen påvirkning er udefra. Herfra kan de ikke bare smutte hjem, tilføjer han.

Hytten ligger 30 minutter væk med båd, og det vil tage lidt længere at køre dertil med snescooter.

- Eller på hundeslæde. Vi kunne også godt tænke os at vandre dertil, siger Inunnguaq Fleischer.

Jagt og fiskeri er en vigtig del af livet i Grønland, og det er det også for børnene på børnehjemmet Sarliaq. Ved den nye hytte skal de lære at håndtere fangede fisk og sæl og sædfølgelig de rensdyr og de moskusokser, der findes ved Ilulissat. Privatfoto
Jagt og fiskeri er en vigtig del af livet i Grønland, og det er det også for børnene på børnehjemmet Sarliaq. Ved den nye hytte skal de lære at håndtere fangede fisk og sæl og sædfølgelig de rensdyr og de moskusokser, der findes ved Ilulissat. Privatfoto

Passion for Grønland

Et af klubbens medlemmer er erhvervsmanden Knud Nielsen, der i mange år drev virksomhed i Haderslev og gennem de seneste 20 år mindst én gang årligt er rejst til Grønland. Han besøgte i september sammen med Inunnguaq Fleischer den kommende byggeplads, der ligger smukt ned til en fjord. Knud Nielsen har bidraget med at skaffe kontakter i det grønlandske og været med til at sikre, at byggeprojektet voksede fra en mindre hytte med plads til en håndfuld børn og voksne til en hytte, hvor det meste af børnehjemmets beboere kan være.

- Det har jeg gjort gerne, jeg er så forelsket i Grønland, siger han.

Knud Nielsen oplyser, at projektet nu ligger hos entreprenøren og at hyttebyggeriet hen over vinteren går i gang i Ilulissat. Byggeriet skal afleveres i oktober - og tre til fire af de ældste børn skal være med i byggeriet og får dermed en mulighed for at få et arbejde.

- Det betyder også noget, siger han.

Kamp for alt

Inunnguaq Fleischer tiltrådte som forstander 1. september. Han er overvældet over, at hytten, som var et stort punkt på dagsordenen ved hans ansættelse, så hurtigt nu bliver realiseret:

- Børnene er meget glade. De spørger, hvorfor nogen helt nede i Danmark vil betale for, at de har det godt, forklarer forstanderen og tilføjer:

- Man skal huske på, at de kommer fra hjem, hvor de ikke har været vant til at få noget, og hvor de har kæmpet for alt det, de har.

Hertug Hans Rotary har et hjerte for grønlandske børn

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce