Haderslev er fuld af guld og skjulte skatte

Mogens Simonsen var blandt de borgere, som var mødt frem på Haderslevhus for at give sit besyv med, da arkitekt Heidi Lyng fra Hele Landet var kommet med sit oplæg. I det nye år skal Gravene udsættes for et eksperiment, og det bliver spændende at se, hvad borgerne siger til det. Foto: Dorthe Rasmussen         

Haderslev er fuld af guld og skjulte skatte

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Cirka 60 borgere var mødt op til det andet borgermøde om udviklingen af Haderslev bymidte. Selv om parkeringspladser, ifølge borgmesteren, ikke var til diskussion, så var der alligevel én gammel kending, der blev ved med at demonstrere.

HADERSLEV: "Det grå guld" var onsdag aften mødt talstærke op til lagkage og dilemma-kaffe på Haderslevhus.

Kaffekopperne klirrede, mens der blev diskuteret hen over bordene, for der er mange dilemmaer og hensyn, der skal tages, når man ændrer byens centrale rum. Det er netop, hvad Haderslev Kommune har planer om.

Derfor havde kommunen inviteret til det andet borgermøde om, hvordan Haderslev bymidte skal udvikle sig i fremtiden.

Det gav arkitektfirmaet Hele Landet, der har specialiseret sig i byudvikling, et bud på.

I øvrigt under protester fra tidligere konservativ byrådsmedlem Gunnar Asmussen, da borgmester H.P. Geil fra starten af mødet fastslog:

- I aften bruger vi ikke tiden på at diskutere parkeringspladser!

Men hvis udviklingen indebærer, at midtbyen mister parkeringspladser som for eksempel i Håndværkerparken på Jomfrustien, så skal der også findes andre centrale steder, hvor bilisterne kan parkere.

- Ellers mister byen bare omsætning, påpegede Gunnar Asmussen.

Han ser gerne, at et stort parkeringshus bag det nye Kosmorama bliver prioriteret i den udviklingsplan for bymidten, som kommunen arbejder på lige nu sammen med Realdania.

Palle Løgstrup, varehuschef i Føtex, fortalte kommunaldirektør Willy Feddersen, at han som ung er kommet meget til baller på Haderslevhus.  Varehuschefen var én af dem, der trak gennemsnitsalderen ned på borgemødet. Foto: Dorthe Rasmussen
Palle Løgstrup, varehuschef i Føtex, fortalte kommunaldirektør Willy Feddersen, at han som ung er kommet meget til baller på Haderslevhus. Varehuschefen var én af dem, der trak gennemsnitsalderen ned på borgemødet. Foto: Dorthe Rasmussen

Tre fokusområder udpeget

Arkitekt Heidi Lyng fra Hele Landet konstaterede, at vi har en historisk by-kerne fuld af guld og skjulte skatte.

- Haderslev lægger op til at være en fodgænger-by. Der er masser af passager og smutveje, man kan gå på opdagelse i. Og det er en kæmpe kvalitet, sagde Heidi Lyng.

Der er nedsat et by-forum bestående af borgere, som har udpeget nogle strategiske steder i byen, hvor der er mere guld at grave frem.

De tre steder, der nu er udvalgt til nærmere undersøgelser er Gravene, Hertugens Have (området bag det nye Kosmorama) og Møllestrømmen.

Om Møllestrømmen blev der sagt, at byens forbindelse med vandet og naturen, ikke kommer helt til sin ret. Det charmerede ved stedet er ikke synligt nok.

Som arkitekten sagde: - Vandet er faktisk svært at få øje på.

Hvad angår Hertugens Baghave, så er stedet "en kæmpe kontrast" til den hyggelige gamle bydel, konstaterede arkitekten.

Lige nu består haven af en brakmark og en mudret parkeringsplads bag biografen.

Børn fra 6. B på Starup Skole har givet kommunen deres bud på, hvordan en del af haven kan udnyttes til en legepark for børn.

"Børnebyen" skal være et sted med masser af farver, liv og anderledes arkitektur.

- Hov, men er det ikke på det sted, hvor der skal bygges et parkeringshus, spurgte Gunnar Asmussen.

Han fik ikke noget svar, for parkering var ikke til diskussion.

I sin tid i byrådet  for De Konservative var Gunnar Asmussen til højre kendt som kuglestøberen, mens Benny Bonde var den, der affyrede kanonen. De to tidligere parti-kammerater er enige om, at Haderslev har brug for et parkeringshus, men bortset fra et enkelt jubel-udbrud var munden helt lukket på Benny Bonde under  borgermødet. Foto: Dorthe Rasmussen
I sin tid i byrådet for De Konservative var Gunnar Asmussen til højre kendt som kuglestøberen, mens Benny Bonde var den, der affyrede kanonen. De to tidligere parti-kammerater er enige om, at Haderslev har brug for et parkeringshus, men bortset fra et enkelt jubel-udbrud var munden helt lukket på Benny Bonde under borgermødet. Foto: Dorthe Rasmussen

Gravene står først for tur

Et julelys var alligevel blevet tændt i øjnene på udvalgsformand og viceborgmester Benny Bonde (LA), som tidligere har luftet sin drøm om at bygge et stort parkeringshus på Gravene, fordi pladsen alligevel ligger øde hen det meste af tiden.

Desuden er der store problemer med at få vand i springvand og rende rundt om pladsen.

Som Heidi Lyng sagde: - Det er en vigtig plads med flere dilemmaer.

Måske for vigtig til at blive bebygget med et parkeringshus?

Det var der delte meninger om blandt de fremmødte borgere:

- Det er et spørgsmål om at lave nogle aktiviteter, der passer til pladsen. Det er ikke gjort med at sætte to julehuse og tro, at så er der hygge, sagde Lars Sørensen, som ejer flere ejendomme i byen.

Lars Sørensen opfordrede til at tænke markant anderledes med hensyn til, hvad der kan være på Gravene:

- Vi skal ikke bare pynte på den plads. Hvis vi ender med ti nye blomsterkummer, så er det dømt til at blive en fiasko. Vi skal være risikovillige og turde gøre noget helt andet.

Erik Kock fra Kløften Festival mener, at Gravene er og bliver en død sild.

- Jeg forstår ikke, at der skal bruges så meget energi på Gravene. Efter min mening er det den mest grimme og ubrugelige plads i byen, og jeg tror ikke, at den nogensinde kan blive andet, sagde Erik Kock.

- Men hvad så med de P-pladser, indskød Gunnar Asmussen igen.

- Ja flyt dem ned på Gravene, sagde Erik Kock, og så lød der ellers et jubel-brøl fra Benny Bonde.

Borger Mogens Simonsen indskød, at kommunen nu har en enestående chance for at få trafikken helt væk fra den plads, mens Lisbeth Dahl foreslog en hel eller delvis overdækning, så arrangementer ikke står og falder med dårligt vejr. Desuden var der forslag om at flytte de torve-handlende op til Stormklokken og den halvdøde ende af Storegade.

Det er foreløbig besluttet, at Gravene og passagerne i midtbyen bliver åbnings-trækket i en række såkaldte "afprøvninger", som arkitekterne fra Hele Landet har planlagt i det nye år.

I samarbejde med lokale borgere skal pladsen sættes til "afprøvning" for nye initiativer i en given periode.

Arkitekten nævnte et eksempel fra Odder, hvor man i tre uger forvandlede én af byens centrale parkeringspladser til "Folkets Park". Selv om stor lokal butik på forhånd havde sagt, at pladsen ikke kunne undværes, så blev eksperimentet en stor succes og gav nyt liv til bymidten.

De handels-byer, der vil overleve i fremtiden, skal kunne tilbyde noget mere, for ellers så bliver folk bare derhjemme og bestille varer over computeren.

Det bliver en blanding af oplevelser, caféer og alternative måder at være sammen på, der skal få os ud af døren og ud i byens rum, lød én af de vigtige pointer på borgermødet.

Fra venstre Erik Kock kaldte Gravene for den mest ubrugelige plads i byen, så efter hans mening kan der ligeså godt være parkeringspladser. Ved bordet sad også Christian Schultz fra Haderslev Butikker og biografejer Torben Jølnæs. Men der var ingen, der sagde noget om et parkeringshus bag biografen på Jomfrustien.   Foto: Dorthe Rasmussen
Fra venstre Erik Kock kaldte Gravene for den mest ubrugelige plads i byen, så efter hans mening kan der ligeså godt være parkeringspladser. Ved bordet sad også Christian Schultz fra Haderslev Butikker og biografejer Torben Jølnæs. Men der var ingen, der sagde noget om et parkeringshus bag biografen på Jomfrustien. Foto: Dorthe Rasmussen
- Der er gået for meget kaffe og kage i den, sagde Morten Bennetsen fra Street Dome, der understregede, at de sociale rammer er lige så vigtige som de fysiske rammer.
- Der er gået for meget kaffe og kage i den, sagde Morten Bennetsen fra Street Dome, der understregede, at de sociale rammer er lige så vigtige som de fysiske rammer.
Lisbeth Dahls bord foreslog blandt andet, at Gravene skulle overdækkes, og at de torvehandlende kan stå i den halvdøde ende af Storegade.
Lisbeth Dahls bord foreslog blandt andet, at Gravene skulle overdækkes, og at de torvehandlende kan stå i den halvdøde ende af Storegade.
Marie Dufresne fra Kunsthal 6100 på Gravene fremlægger sit  bords bud på, hvordan Haderslev kan udvikle sig for arkitekt Heidi Lyng. Ønsket er en mere grøn by.
Marie Dufresne fra Kunsthal 6100 på Gravene fremlægger sit bords bud på, hvordan Haderslev kan udvikle sig for arkitekt Heidi Lyng. Ønsket er en mere grøn by.

Haderslev er fuld af guld og skjulte skatte

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce