Genforenings-jubilæum for millioner i Haderslev

Seks kommuner i Sydjylland er i gang med at forberede genforeningsjubilæet i 2020. Arkivfoto: Morten Juhl/Scanpix

Genforenings-jubilæum for millioner i Haderslev

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Haderslev Kommune åbner for ansøgninger til en pulje med en halv million. Teatret Møllen får penge fra Kulturministeriet og Folketinget til genforenings-spil.

HADERSLEV: Markeringen i 2020 af 100-året for genforeningen mellem Sønderjylland og Danmark stables på benene for millioner kroner.

Haderslev Kommune har netop åbnet for ansøgninger fra en pulje på en halv million kroner. Samtidig arbejder Teatret Møllen på en ambitiøs forestilling, der har udløst 450.000 kroner fra Kulturministeriet og Folketingets særlige pulje til markering af genforeningsjubilæet 2020.

Den historiske begivenhed i 1920 er naturligvis i centrum, men genforeningen kan også tolkes mere nutidigt - som et udtryk for forsoning, venskaber og samskabelse.
Kjeld Thrane, styregruppen for genforeningsåret

Kan søges nu

Der er to ansøgningsrunder til den kommunale pulje på en halv million kroner: 1. april og 1. september. Foreninger, kulturinstitutioner og enkeltpersoner kan søge om del i pengene, hvis de har bopæl i kommunen.

- Genforening skal forstås i bredest mulige forstand, siger Kjeld Thrane, der foruden at være formand for kulturudvalget er formand for styregruppen, der er nedsat i forbindelse med genforeningsåret:

- Den historiske begivenhed i 1920 er naturligvis i centrum, men genforeningen kan også tolkes mere nutidigt - som et udtryk for forsoning, venskaber og samskabelse, siger Kjeld Thrane i en pressemeddelelse.

Genforening med Shakespeare

I december 2018 afslørede Teatret Møllen, at det er på vej med en genforenings-markering af de mere usædvanlige: Jubilæet fejres med en version af Shakespeares "Romeo og Julie".

Forestillingen skal gennemføres med deltagere fra det danske og tyske mindretal. Tanken bag er, at de oprindelige karakterer Romeo og Julies kærlighed umuliggøres af familiernes modstand. Først efter parrets død forenes de stridende familier. En problemstilling, der kan overføres til forholdet mellem det danske og tyske: Først modstand og siden forsoning.

I årets sidste uge i 2018 meddelte Kulturministeriet, at det og Folketinget støtter forestillingen med 450.000 kroner. Pengene kommer fra en pulje på seks millioner kroner til folkeoplysende projekter, hvor det er et krav, at de styrker befolkningens kendskab til genforeningen og dens betydning historisk og i et nutidigt perspektiv.

Foruden Haderslev arbejder Kolding, Vejen, Esbjerg, Sønderborg, Tønder og Aabenraa kommuner på 100-års markeringen.

Genforenings-jubilæum for millioner i Haderslev

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce