De lokale havørne er flyvende

En havørn har et vingefang på 200-245 cm. Den er 70-90 cm lang og vejer mellem 3-7 kilo. Foto: Arkivfoto/Torben Andersen

De lokale havørne er flyvende

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Havørnene i Haderslev Kommune trives. De tre ynglende par i området har alle fået en unge på vingerne, og der er muligvis et nyt havørnepar på vej.

HADERSLEV: Der er god chance for at se havørne i Haderslev Kommune i øjeblikket. De flyvende døre klarer sig nemlig rigtig godt i den danske natur. De tre ynglende havørnepar i kommunen har alle sammen fået en unge og gøres muligvis selskab af et nyt ynglende par.

- Vi har set et par havørne i en skov i området. Her fløj de skrigende rundt, og når havørnen bruger sin stemme, så betyder det, at de yngler, siger Jesper Leegaard bestyrelsesmedlem i Dansk Ornitologisk Forening - Sønderjylland.

Men ifølge Jesper Leegaard, så vil man ikke se mange flere par i naturen omkring Haderslev. Han vurderer, at fem par vil være det højeste antal, der realistisk vil kunne være i Haderslev Kommune. Hvis der kommer flere, så vil havørnene begynde at angribe hinanden, da havørnen kræver plads omkring sig.

Danmarks ældste havørnepar

En af de tre ynglende havørnepar har været her siden havørnen genindvandrede til Danmark i 1990'erne efter næsten 100 års fravær i den danske natur. De holder til ved Bankel Sø, hvor ungerne ligger trygt i reden. Ifølge Jesper Leegaard er det både et udtryk for at de danske havørne trives i den danske natur pga. de lavvandede kyster og lavvandede fjorde - men også et nyt syn på havørnen.

- Det bedste, der er sket, er, at forfølgelsen af havørne er stoppet i hele Europa. Vi har skabt en accept af havørne og rovfugle generelt. Skovejerne er stolte over at have havørne i deres skov, siger Jesper Leegaard.

Ifølge ornitologen så er havørnen med til at give en god dynamik i naturen. Den er toppen af fødekæden og er med til at rydde op i den danske natur. Den er nordens svar på grippen i Sydeuropa, da havørnen også dykker ned efter ådsler.

- Med havørnen er der ikke noget, der går til spilde i naturen. Er der en skadet gås i en stor flok, så skal havørnen nok tage den, siger Jesper Leegaard.

Nu er det bare at vente på, om de to ynglende havørne slår rede i naturen omkring Haderslev og officielt bliver par nummer fire.

De lokale havørne er flyvende

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce