Dagblad på jagt efter "fornemmelsen af at være ét land"

Foto: Lars Fahrendorff

Dagblad på jagt efter "fornemmelsen af at være ét land"

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Tre mand høj fra redaktionen på dagbladet Information har pakket kufferten og er flyttet ind i Gram, midt i "det gule land" for at dække valgkampen herfra. JydskeVestkysten har besøgt den lille redaktion i Grams lokalhistoriske arkiv.

Gram: Hjertet af Sønderjylland har fået en ny avisredaktion. Tre reportere fra Dagbladet Information har slået sig ned i slotsbyen for at dække valgkampen "uden for osteklokken", som redaktionen selv beskriver det.

Tegner man en kort over hvor i Danmark, der er flest journalister og mediefolk per kvadratmeter, så stimler langt de fleste sammen i hovedstaden. Alene på den 500 meter lange Absalonsgade på Vesterbro i København bor der flere medlemmer af Journalistforbundet end i hele Vesthimmerlands Kommune, kunne Journalistforbundets fagblad fortælle for nogle år siden - derfor ordet "osteklokke".

DF's overraskende tilslutning i store dele af provinsen efter seneste folketingsvalg gav derfor anledning til intern debat i mediekredse om landspressens blinde vinkel: Provinsen.

Redaktionen på Dagbladet Information besluttede derfor i denne valgkamp at gøre noget ved det op til dette valg og har sendt tre reportere fra København til Gram: Missionen er klar - ud af osteklokken i hovedstaden og beskriv, hvad der rager og rører i Gram. Denne gang vil den østdanske presse ikke overraskes.

Debutartikel fra Gram fylder seks tætskrevne sider, hvor Gram-redaktionen med tal og fakta tegner et billede af byen, der var, og som er i dag efter kommunalreformen og politireformen. Planen er, at der skal være nye historier fra Gram og Sønderjylland to til tre gange om ugen i den kommende tid frem til valget.

Foto: Lars Fahrendorff
Foto: Lars Fahrendorff

Bysamfund i opbrud

De tre reportere - Laura Friis Wang, Sebastian Abrahamsen og fotograf Peter Nygaard Christensen - har fået til huse i Grams Lokalhistoriske Arkiv på Slotsvej. Her kigger fortidens Gram-borgere ned på de tre unge reportere og minder om alt det, der engang var i Gram.

- For os handler det om substans. Og Sønderjylland var oplagt, fordi vi også her ser mange bysamfund under opbrud. Der er sket en centralisering på mange områder. Bygninger, som før husede arbejdspladser, er flyttet, og der er blevet længere mellem busserne. Befolkningssammensætningen ændrer sig, og der bliver færre unge og flere ældre. Nogle af de ting påvirker folks valg, og det vil vi gerne forsøge at indfange i vores dækning af valget herfra, forklarer Sebastian Abrahamsen.

Næsten hver tredje stemte DF i Gram ved sidste valg, så noget er der i hvert fald sket med folks politiske synspunkter i Gram, understreger de to reportere.

De er forsigtige, når de vælger ordene. De er ikke sendt til Gram med en bestemt redaktionel vinkel på "det gule Sønderjylland".

- Nej, vi har ingen meninger om Gram. Vi kommer hertil med et åbent sind, og vi føler, at vi bliver modtaget med åbne arme af folk, der bor her. Det har i hvert fald overrasket positivt, fortæller Laura Friis Wang.

Af samme grund har de fravalgt forfatter Erling Jepsen som kilde, der med baggrund i oplevelser i Gram skrev nøgleromanen "Kunsten at græde i kor". Romanen tegner et meget lidt flatterende billede af livet i Gram, og den stigmatisering af sønderjyske provinsbyer vil de to reportere helst ikke ind i.

- Det her er jo et forsøg på at komme ud af boblen og få fornemmelsen af, at vi er et land, lyder det ærligt fra Sebastian.

De håber at finde en eller flere borgere, som de kan følge under valgkampen og op til valgdagen for at kunne beskrive, hvordan valgkampen har præget vedkommende. De har allerede kontakt til den eneste syriske familie i Gram, som ifølge reporternes indtryk er rigtig glade for at bo i Gram.

De tre reportere bor alle i København til daglig.

Foto: Lars Fahrendorff
Foto: Lars Fahrendorff

Lever i Gram

Men frem til valget bor de tre journalister altså i Gram. De handler ind her eller går på værtshus som alle andre i Gram - forsøger i det hele taget at være en del af byen, mens de er der.

- Vi har planer om, at vi skal en tur ud og fiske i åen. Men nu må vi se, om Sebastian har styr på det. Det påstår han i hvert fald, siger Laura Friis Wang med et smil.

De tre er valgt ud fra, at de ikke har familiære forpligtelser hjemme i København.

Artiklerne fra Gram kan ses og læses på Informations hjemmeside.

Dagblad på jagt efter "fornemmelsen af at være ét land"

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce