Anklager vil have tidligere partiformand idømt fængselsstraf

Det vakte stor opmærksomhed både nationalt og internationalt, da formanden for Danskernes Parti Daniel Carlsen for to år siden uddelte såkaldte asylspray i Haderslev. Arkivfoto: Anders Hjelmer Paulsen

Anklager vil have tidligere partiformand idømt fængselsstraf

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Retssagen, mod fire mænd tiltalt for racisme og overtrædelse af våbenloven ved at uddele såkaldte asylsprays, begynder i dag.

Når fire mænd i dag ved Retten i Sønderborg bliver tiltalt for racisme og overtrædelse af våbenloven, kræver anklageren kun bøder til de tre af dem; men fængsel til den fjerde. Undtagelsen gælder den tidligere formand for Danskernes Parti 28-årige Daniel Stokholm, som tidligere hed Carlsen til efternavn.

Alle fire uddelte i 2016 ved en happening i Haderslev såkaldte asylsprays. Daniels Carlsen deltog fem dage efter i en lignende happening i Thisted. De forklædte hårlak, mener anklagemyndigheden, var dels et våben, og agitationen omkring uddelingen af dem var racistisk. Strafferammen er op til to års fængsel.

I den tidligere partiformands tilfælde, mener anklagemyndigheden, at det var grovere, da det foregik som led i propaganda. Og det betragtes som en særligt skærpende omstændighed.

- Vi går efter en frifindelse. Kerneproblematikken er, om der er sagt eller gjort noget racemæssigt eller religionsmæssigt. Vores påstand er, at det ikke er rettet mod bestemte racer eller religiøse grupper, siger hans forsvarer Michael Juul Eriksen.

Sagen kort
Den 24. september 2016 uddelte Danskernes Parti dåser med hårlak til forbipasserende på Bispegade i Haderslev. Spraydåserne havde fået påklistret teksten "Asylspray" på den ene side. Bagpå stod der blandt andet: "Migranterne, der er kommet til Danmark under dække af at være "flygtninge", har forulempet danske piger og skabt utryghed."Der blev også uddelt flyers, hvor der blandt andet stod: "Derfor har vi givet dig en hårspray, som også svier i øjnene. Men du kan have den på dig, uden at risikere en bøde".

Racistisk hærværk

Om sagen i hans tilfælde kan udløse en ubetinget fængselsstraf, er da også tvivlsomt. Men Daniel Stokholm har, da han hed Daniel Carlsen, tidligere fået en betinget dom på tre måneder fængsel for en hændelse, hvor der blev malet nazistisk graffiti.

Da han senere blev tiltalt for overtrædelse af racismeparagraffen, ved blandt andet at have haft klistermærker med hagekort og teksten "Danmark for danskerne", og i et blogindlæg blandt andet havde skrevet om "racefremmede", og kaldt indvandrer for folk fra "lav IQ-lande", krævede anklageren kun en bødestraf. I den sag blev Daniel Carlsen dog frifundet i både by- og landsretten.

I oktober 2016 ransagede politiet Daniel Carlsens bopæl og beslaglagde de to sidste af hans asylsprays samt en flyer med tekst om asylsprayene.

I juni 2017 trak Daniel Carlsen sig fra politik, og Danskernes Parti nedlagde sig selv.

De tre medtiltalte er en 31-årig mand fra Kolding, en 50-årig mand fra Løgumkloster og en 58-årig mand fra Vojens.

Anklager vil have tidligere partiformand idømt fængselsstraf

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce