80 år: Vilfred stadig vild med viden

Det var en glad og stolt Vilfred Jørgensen, der i sin tid blev belønnet med dronningens fortjenstmedalje i sølv, mens kollegaen Lars Dürr Thomassen kippede med flaget. En medalje der luftes ved hver en festlig lejlighed, og det skal den også på førdselarens 80 års dag. Arkivfoto: Søren Gylling

80 år: Vilfred stadig vild med viden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Tidligere afdelingsbibliotekar ved Haderslev Bibliotek, Vilfred Jørgensen, fylder fredag 80 år. Han er stadig at finde i bybilledet og er nærmest en af byens levende legender.

HADERSLEV: Selv om det efterhånden er 10 år siden, at Vilfred Jørgensen gik på pension efter 40 år i jobbet som bibliotekar ved Haderslev Bibliotekerne, er han stadig en kendt skikkelse i bybilledet. En flittig gæst, der med sin ejendommelige hvide manke og sin hastige gang dukker op næsten hver gang, der i byen foregår noget af historisk eller kulturel interesse.

Det var i sin tid tjenestemandsreglerne, der "tvang" Vilfred på pension, og udsigten til en tilværelse som pensionist gav ham i første omgang rynker i panden, fordi biblioteket og bøgerne var hans liv. Rynkerne blev dog hurtigt til overs.

Fordi som mange andre pensionister har Vilfred Jørgensen fået "travlt" i sin tredje alder. Han er en trofast gæst ved foredrag på Månen, koncerter i områdets kirker og andre spillesteder, lige som han deltager på busture med historisk og kulturelt indhold. Vilfred kommer gerne, hvis det giver mening, og det gør næsten alt, hvad der har med historie at gøre.

Få kan som han holde styr på årstal, krigsslag og regenter i Europa, huske den forgangne uges rubrikker i både lokale og landsdækkende aviser eller recitere gamle viser, som de fleste andre har glemt, og man skal være vågen for at følge helt med.

Jeg kan huske da jeg fik fortjenstmedaljen og skulle forklare, hvordan jeg kunne tage imod den, når jeg var radikal, sagde jeg også, at hvis vi havde haft en republik, så havde der formentlig også været sådan en anerkendelse.
Vilfred Jørgensen

Stor anekendelse

Gennem årene har han hjulpet et hav af biblioteksgængere med at finde materialer, som enten skulle bruges i opgaver eller blot læses for sjov. Det blev der også sat pris på, i mere end en forstand.

Når Vilfred fredag fejrer sin store dag, vil han bære Dronningens Fortjenstmedalje i sølv, som han fik for 40 års tro tjeneste på Haderslev bibliotekerne et par måneder inden, han gik på pension.

- Det var borgmester H.P. Geil (V), der overrakte medaljen til mig. Han er også stadig borgmester, konstaterer Vilfred Jørgensen nøgternt og erklærer sig næsten enig i, at både han og Geil faktisk ligner sig selv.

Vilfred er glad for sin fortjenstmedalje og den anerkendelse, der ligger i den. Fordi selv om Vilfred Jørgensen alle dage været medlem af Radikale Venstre, og haft poster som lokalformand, kredsformand og regionsrådskandidat, så har han altid haft et blødt punkt for dronning Margrethe. Han er altid på plads, når dronningen kommer til byen.

- Jeg kan huske, da jeg fik fortjenstmedaljen og skulle forklare, hvordan jeg kunne tage imod den, når jeg var radikal, sagde jeg også, at hvis vi havde haft en republik, så havde der formentlig også været sådan en anerkendelse, ler Vilfred Jørgensen.

Den sønderjyske historie fylder meget i hans reoler og i hans biologiske hukommelseskort, men han er i virkeligheden fra landsbyen Hornstrup mellem Vejle og Hedensted og kom først til Haderslev efter endt uddannelse i Roskilde.

- Jeg kom hertil i 1968 og boede de første år i et klubværelse i Storegade, men i 1972 flyttede jeg ind i mit rækkehus på Kroghs Kobbel, fortæller Vilfred der således også kan fejre 50 års ophold i domkirkebyen.

De 80 år fejrer han på Restaurant Firenze med sin nærmeste familie og et par gode venner.

80 år: Vilfred stadig vild med viden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce