50 års opsparing var væk: Alle svigtede offer for identitetstyveri

Identitetstyvene bestilte simpelthen nye NemID nøglekort og fiskede dem op af ofrenes postkasser. I nogle tilfælde flyttede de ofrenes adresser. De lavede også falske fuldmagter og fik udleveret nye simkort til ofrenes telefoner. Så var der fri adgang til at hæve penge fra ofrenes bankkonti. Modelfoto: Jacob Schultz

50 års opsparing var væk: Alle svigtede offer for identitetstyveri

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Først overtog databedragere en pensionists telefonnummer og bankkonti og tømte de dem for 841.000 kroner, så solgte de hans aktier for over én million kroner. Han fik ingen hjælp til at forhindre det.

For flere af ofrene i den verserende sag om databedrageri for over otte millioner kroner var der ikke meget hjælp at hente, før skaden var sket. Det blev bekræftet på syvendedagen under retssagen i Sønderborg mod de to tiltalte brødre. Mange af ofrene var med igen på videolink både fra domhuse længere oppe i Jylland, Fyn og Sjælland.

Et af ofrene kunne oplyse, at der var svindlet for mindst en million mere, end der fremgik af anklageskriftet. Han var ikke som flere af de foregående vidner, forvirrede eller bare skuffede. Han var vred. Hans beløb var også det største.

- Alt, hvad jeg havde sparet op i 50 år, var væk på ti minutter, indledte han.

Det var de 841.000 kroner fra hans konti, som fremgik af anklageskriftet. Men der var mere endnu, som der ikke var rejst tiltalte for.

- De havde solgt alle mine aktier for over én million kroner!

Men de penge nåede han at stoppe, før de forlod hans konto.

- Ellers var der forsvundet én million kroner 3. juledag.

Alt, hvad jeg havde sparet op i 50 år, var væk på ti minutter.
Offer for identitetstyveri og databedrageri
Sagen kort
To brødre på 24 og 30 år er tiltalt i den verserende retssag ved Retten i Sønderborg for omfattende databedragerier for over otte millioner kroner. Bedragerierne skal være sket ved at ofrene fik afluret deres personlige oplysninger, når de brugte NemID på offentlige pc'er på biblioteker landet over. Det skete ved hjælp af keyloggere installeret på pc'erne. Der blev blandt andet fundet keyloggere fem gange i Haderslev og Aabenraa.De to brødre er tidligere dømt efter terrorparagraffen, fordi de sendte storebror på træningslejr hos terroristgruppen al-Shabaab i Somalia. Gruppen er en del af Al-Qaeda. Brødrene er danske statsborgere, så der er ingen påstand om udvisning i den nye sag. De er heller ikke tiltalt for støtte terror økonomisk. Omkring ti andre personer er sigtet i dagen.

Bedragere blev ved

Det var tilbage i 2016. Men han mærker stadig til identitetstyveriet, som var sket, da han brugte sit NemID på det lokale bibliotek.

- Bankerne opdagede jo ingenting, uddybede han om sine to pengeinstitutter.

Og så skældte han ud på NemID.

- Det er det værste, der nogensinde er opfundet. Så sent som i søndags var der nogen, der prøvede at åbne den netbank igen. De ringede til banken.

Inden pengene forsvandt fra hans konti, havde der ellers været advarsler nok. I flere måneder. Allerede i oktober havde han henvendt sig til det lokale politi, fordi der skete noget mærkeligt med hans NemID.

- De gjorde bare grin med mig, for jeg kunne ikke anmelde noget, som ikke var sket. Jeg skulle komme igen, når jeg havde mistet noget!

Det gjorde han så. For nogen havde pillet ved hans NemID. Hans nøglekort blev spærret cirka ti gange.

- Jeg sagde også til banken, at der var sket noget, men det tog de sig ikke af. Jeg havde ikke fået tilsendt nøglekort, men det var der åbenbart andre, der havde.

Nemt at stjæle post

Og så fik postvæsnet et fur. For nu må man jo ikke længere havde en brevsprække eller en postkasse tæt sin hoveddør. Den skal udenfor og helt ud til vejen. Der kan andre så fiske nøglekort op.

- Det gør det jo meget nemt for forbryderne, konstaterede han.

Han havde flere gange været ude for, at postkassen var blevet fyldt op med reklamer, så posten lå øverst lige til at pille ud, uden man behøvede at være særlig langfingret.

Også et nyt simkort til hans telefon havde forbryderne bestilt. Men det benægtede hans teleselskab.

- De sagde, at det ikke kunne lade sig gøre. De sagde, at der sad et forkert simkort i min telefon. Det er dem, der er skurken i den her sag, men de har slet ikke undskyldt, skældte han.

Men det samme var sket for flere andre ofre. Gerningsmændene havde skrevet falske fuldmagter for at få udleveret simkort i telebutikker landet over. Flere af de indimellem temmelig håbløse håndskrevne fuldmagter blev fremlagt i retten. I en af dem bad personen om at få udleveret et nyt simkort til " ... min ven Muhamed". Intet efternavn. Og det virkede.

Og den ene af hans banker gjorde det endnu mere surt for ham.

- Efter et års tovtrækkeri fik jeg mine penge igen. De beskyldte mig for selv at have overført dem.

Med ordene; "Det er jo sikkert det NemID, så det kan ikke lade sig gøre".

50 års opsparing var væk: Alle svigtede offer for identitetstyveri

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce