Analyse: Sådan veksler håndboldklubberne økonomi til resultater

Maibritt Kviesgaard, Tove Seest og de andre Team Esbjerg-spillere var ikke de dyreste damer på markedet i 2015/16. Til gengæld var de bedst. Arkivfoto: John Randeris.

Analyse: Sådan veksler håndboldklubberne økonomi til resultater

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Der er stor forskel på, hvordan håndboldligaklubberne veksler lønbudget til resultater, men det er klubber med høje budgetter, der vinder medaljer. Det viser ny undersøgelse fra Idrættens Analyseinstitut.

ØKONOMI: Et højt lønbudget er ikke en garanti for medaljer, men det er en forudsætning.

Denne gammelkendte påstand går fint i tråd med resultaterne af en ny undersøgelse foretaget af Idrættens Analyseinstitut. Men den udfordres også af klichéen om, at så længe bolden er rund kan alting ske.

Analysen har fokus på hvilke hold i herrernes og damernes håndboldliga, der i sæsonen 2015/16 var mest effektive i forhold til de investerede lønkroner.

Og selv om der ikke skete mirakler for holdene med de mindste lønbudgetter, så var der dog flere, der pressede sig forbi økonomisk stærkere klubber.

I JydskeVestkystens dækningsområde var Team Esbjerg-kvinderne den store solstrålehistorie i 2015/16. Cheftræner Lars Frederiksen formåede at føre holdet til DM-guld på trods af, at vestjyderne kun havde det fjerdehøjeste budget, mens FC Midtjylland, Viborg og Odense i nævnte rækkefølge brugte flest penge.

I bunden måtte SønderjyskE erkende, at ligaens laveste budget også gav udslag i præstationerne. Sønderjyderne endte på 12.- og sidstepladsen og rykkede ud af ligaen.

Fakta
Metoden bag analysen 

Der er inddraget i alt 14 og 12 klubber fra henholdsvis Herre- og Dameligaen i håndbold i sæsonen 2015/16.

Resultatmæssigt har klubberne fået tildelt placeringer rangeret efter slutstillingen. Regnskabsdata for de enkelte inddragede klubber dækker kalenderåret 2016 eller regnskabsåret 2015/16. Set i forhold til lønforbrug er der anvendt tal for de samlede personaleomkostninger, der også inkluderer udgifter til administrativt personale, men det er ikke muligt at dele omkostningerne yderligere op i det foreliggende regnskabsmateriale.

For Herreligaen er der taget den naturlige logaritme til personaleomkostningerne for at udjævne store talmæssige forskelle i data på konsistent vis.  

Kilde: Idrættens analyseinstitut

KIF-penge uden effekt

Bedre gik det for SønderjyskE-herrerne, der med ligaens niendestørste budget endte på en syvendeplads.

Ribe-Esbjerg var i den sæson blandt de klubber med de strammeste spenderbukser, og det afspejlede sig helt præcist i tabellen. Med det fjerdemindste budget endte holdet på fjerdesidstepladsen som nummer 10.

KIF Kolding København var den danske klub, der havde det største forbrug i 2015/16. Holdet havde vundet DM-guld de to forgangne sæsoner, men i stedet for et hattrick endte det med en skuffende fjerdeplads efter et samlet nederlag i bronzekampene mod GOG, der ellers kun havde det sjettestørste lønbudget.

Analyse med forbehold

Der er taget forbehold for, at undersøgelsen omhandler klubbernes samlede lønudgifter, og at der ikke har været mulighed for at adskille for løn til spillere fra løn til administrativt personale.

Eksempelvis havde KIF Kolding København en temmelig stor organisation i sæsonen 2015/16, så klubben har ikke med sikkerhed haft større spillerbudget end Bjerringbro/Silkeborg, der med de næststørste samlede lønudgifter vandt DM-guld.

Analysen kan af gode grunde ikke tage højde for skadede spillere, fejlkendelser, stolpeskud i afgørende situationer og alle de andre ting, der afgør elitesportskampe.

Og så påpeger Idrættens Analyseinstitut også selv svagheden ved, at undersøgelsen kun er lavet ud fra en enkelt sæson.

Team Esbjergs guldvindere blev kun nummer syv i den følgende sæson, mens KIF Kolding København i sæsonen efter herrernes bronzekampe faldt ned som nummer otte.

"På baggrund af denne dynamik vil det være interessant at se, hvorvidt der er klubber, som over en længere årrække er i stand til at præstere bedre end deres lønbudget tilsiger", slutter analysen.

Analysen med grafer kan læses i sin fulde længde på idan.dk

Analyse: Sådan veksler håndboldklubberne økonomi til resultater

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce