Frederik indtager rød løber for Grønland

Kronprinsesse Mary og kronprins Frederik har et særligt forhold til Grønland. Her ses de under et besøg i Qaanaaq i 2004.
Foto: (Arkivfoto: Martin Lehmann/POLFOTO)

Frederik indtager rød løber for Grønland

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kronprins Frederiks hjerte banker for Grønland. Tirsdag går han og Mary til forpremiere på en ny film, der fortæller om 22 grønlandske børns barske skæbne.

Når kronprins Frederik og kronprinsesse Mary tirsdag aften går til forpremiere på filmen "Eksperimentet", bliver det et gensyn med Grønland, som kronprinsen har knyttet tætte bånd til.

Men det bliver også et møde med kronprinsparrets gode veninde skuespilleren Ellen Hillingsø, der spiller hovedrollen i filmen.

"Eksperimentet" fortæller den autentiske historie om 22 grønlandske børn, ni piger og 13 drenge, som i 1951 blev sendt i familiepleje i Danmark. Børnene lærte dansk, og da de efter halvandet år vendte tilbage til Grønland, anbragte myndighederne dem på et børnehjem i Nuuk.

Her var det tanken, at de skulle inspirere deres skolekammerater til også at blive "danske". Men det gik langtfra som planlagt, for børnene blev aldrig til håbefulde mønsterelever. Derimod endte flere som ensomme og ødelagte unge, der ikke alene mistede kontakten med deres forældre, men også det grønlandske sprog.

Foruden Ellen Hillingsø, der spiller lederen af børnehjemmet, medvirker blandt andre Kurt Ravn, Morten Grunwald, Laura Bro og Nukaka Coster-Waldau.

Kronprins Frederik vandt stor popularitet i Grønland, da han i 2000 deltog i en slæderejse, der markerede 50 året for Siriuspatruljens grundlæggelse. Også Mary har besøgt landet, og med penge fra deres bryllupskoncert "Rock'n Royal" har de hjulpet med at etablere værestedet "Mælkebøtten" for udsatte børn i Nuuk.

Frederik indtager rød løber for Grønland

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.