A. P. Hansen drømmer sin drøm i Sønderborg

Sønderborgs tidligere borgmester A.P. Hansen, modtog i dag hæderen for sin store indsats med at skaffe kunst og kultur til Sønderborgområdet.
Foto: Chresten Bergh

A. P. Hansen drømmer sin drøm i Sønderborg

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Prismodtager: Det var en meget smilende tidligere borgmester i Sønderborg A. P. Hansen, der for et øjeblik siden modtog JydskeVestkystens kulturpris 2009.
 
Han indledte sin takketale med at slå fast, at han ikke har en pind forstand på kunst, og han derfor altid kan sige sin uforgribelige mening om kunst, for ”han ved jo alligevel ikke, hvad han taler om”.

Men dommerkomiteen begrundede blandt andet deres valg af Arne Peter Hansen som årets prismodtager med hans kæmpe interesse for kunst kombineret med et kæmpe talent for at få tingene til at ske, og A. P. Hansen har da også om nogen fået ting til at ske i Sønderborg.

Han har været primus motor bag Alsion i Sønderborg og også Danmarks største skulpturpark på Als, og A. P. Hansen slog da også fast, at han forsat har drømme.

-Jeg drømmer om, at Sønderborg bliver EU kulturby i 2017, at skulpturparken bliver et mekka for kunst og kultur, og kunsten kommer rullende på to hjul til de små landsbyer, hvor de skal stå i seks måneder.

-Min drøm er, at den ene halvdelen af byen, at det vil, vi ikke have vstående, og den anden halvdel siger, det er fantastisk. Sådan giver man folk et forhold til kunst, sagde A. P. Hansen blandt andet i sin takketale.

Med kulturprisen følger et kunstværk og en check på 50.000 kroner, og A. P. Hansen valgte omgående at give 25.000 kroner videre til Sønderjyllands kunstskole og 25.000 kroner til Agustiana Skulpturpark.

- Ellers kommer jeg jo bare til at betale skat af prisen, sagde A. P. Hansen med et smil.

Fundats - JydskeVestkystens kulturpris

Prisen gives for en indsats, der er i pagt med de bedste folkeligt-kulturelle traditioner i avisens udgivelsesområde. Den kan gives både til enkeltpersoner og til institutioner eller foreninger, til såvel en udøvende kunstner som til en kreds af borgere, der tegner en del af det kulturelle billede på deres egn, idet ordet folkeligt-kulturelt skal tages i dets bredeste betydning. På samme måde kan folk, der præger meningsdannelsen uden for det politiske felt, komme i betragtning på samme måde som forskere/videnskabelige medarbejdere ved vores regions uddannelsessteder og institutioner.

Dommerkomiteen

Administrativ leder Martin Guldberg, Den Ny Opera, prisvinder 2008
Tryllekunstner Heinz Saxburger, prisvinder 2007
Rektor Axel Momme, Vestjysk Musikkonservatorium.
Kunstner Hans Tyrrestrup.
Museumsinspektør Inger Lauridsen.
Forfatter Marianne Gade.
Fhv. centerleder Hans-Ole Hansen.
Ansvarhavende chefredaktør Mikael Kamber (formand).

Tre vindere

Blandt dem, der har foreslået kandidater til JydskeVestkystens kulturpris 2009, har vi trukket tre, der vinder et gavekort til ét af områdets store kulturhuse.

De tre er:

Jette Nielsen, Ribe
Anna-Lise Thomsen, Varde
Elna S. Lund, Vojens.

De 14 modtagere af kulturprisen

2009: A.P. Hansen, Sønderborg
2008: Den Ny Opera, Esbjerg
2007: Heinz Saxburger, Rinkenæs
2006: Kulturdagene i Ølgod
2005: Cirkus Dannebrog, Mølby
2004: Teresa Nielsen, Vejen Kunstmuseum
2003: Sønderjyllands Symfoniorkester
2002: Janus Bygningen, Tistrup, v. Bjarke Regn Svendsen
2001: Amatørscenen 7-kanten, Janderup
2000: Tage Madsen, Bylderup-Bov
1999: Tage Sørensen, Esbjerg
1998: Cathrinesminde Teglværk, Broager
1997: Tønder Festival
1996: Jels Vikingespil

A. P. Hansen drømmer sin drøm i Sønderborg

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.