Venstre-kandidat betaler for personlige stemmer


Venstre-kandidat betaler for personlige stemmer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Byrådsmedlem Henrik Andersen fra Tjæreborg giver 25 kroner til Tjæreborg Idrætsforening per personlig stemme ved kommunalvalget på tirsdag.

Esbjerg Kommune: Kan man købe sig til personlige stemmer ved kommunalvalget på tirsdag?

Muligvis. I hvert fald lover Venstre-byrådsmedlem Henrik Andersen fra Tjæreborg, at han vil donere 25 kroner til Tjæreborg Idrætsforening (TIF) som støtte til den planlagte kunstgræsbane for hver eneste personlig stemme, han får ved valget.

Henrik Andersen fik 505 personlige stemmer ved valget i november 2013, og er han ligeså populær denne gang, vil han skulle betale Tjæreborg Idrætsforening 12.625 kroner, når valget er overstået.

På sin Facebook-profil motiverer Henrik Andersen den noget alternative stemmejagt således: "...i stedet for eksempelvis at dele morgenbrød ud hos bageren/brugsen, blomster og bolsjer i gågaden eller bruge penge på dyre radiospots....vil (jeg) give 25 kr. per personlig stemme, jeg opnår ved valget, til Tjæreborg Idrætsforening som støtte til den planlagte kunstgræsbane i Tjæreborg. En bane, jeg håber, vil blive til stor glæde for TIF.", skriver Henrik Andersen blandt andet og understreger samtidig, at beløbet kommer til udbetaling, hvad enten han opnår genvalg eller ej.

Byrådsmedlem og ditto kandidat, Henrik Andersen fra Tjæreborg, har været kreativ i sin stemmejagt.
Byrådsmedlem og ditto kandidat, Henrik Andersen fra Tjæreborg, har været kreativ i sin stemmejagt.

Enkelt forbehold

At det mildt sagt er en alternativ metode, erkender Venstre-kandidaten selv i opslaget: "Nok er det en lidt alternativ måde, men håber alligevel det lykkes mig at komme i snak med vælgerne i dagene op til valget den 21. november, men også i de fire år mellem valgene".

Opslaget er delt 31 gange og har i skrivende stund fået 66 likes samt en række positive kommentarer. Kun én udtrykker forbeholdenhed med følgende kommentar: "Jeg vil rigtigt gerne at vi får banerne i Tjæreborg, men jeg ved ikke rigtigt, om det er o.k. at købe folks stemmer."

Ingen holdning

Ifølge forskningschef ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, Roger Buch, er Henrik Andersens initiativ på grænsen.

- Det er på grænsen til stemmekøb, som er ulovligt, men de regler er mere oplagte, når det går på én til én - at man giver penge direkte til en person, der vil stemme på en. Her er det mere kollektivt og åbent, og pengene går til tredjepart, så måske er det ikke i egentlig forstand ulovligt. Men jeg kan heller ikke sige, at det er lovligt. Jeg vil mene, det er på grænsen af, hvad man kan tillade, siger Roger Buch, der overlader en bedømmelse til Indenrigsministeriet.

Hos Indenrigsministeriet er meldingen imidlertid, at det kreative tiltag ikke er omfattet af valglovens bestemmelser, hvorfor ministeriet ikke har nogen holdning til det.

Henrik Andersen siger til JydskeVestkysten, at han har forespurgt om initiativets lovlighed ved partisekretær Claus Richter, der har sagt god for det:

- Han har blot understreget, at jeg skal huske at udbetale pengene. Hvis det viser sig, det ikke er lovligt, må Claus Richter og jeg jo gå i spjældet sammen. Men jeg har noteret mig, at langt hovedparten af dem, der har kommenteret mit opslag, er positive, siger Henrik Andersen.

Venstre-kandidat betaler for personlige stemmer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce