Test dig selv: Ansigtsblindhed er arveligt


Test dig selv: Ansigtsblindhed er arveligt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det skønnes, at to-tre procent af danskerne er ramt af forstyrrelsen ansigtsblindhed, der er arvelig og ofte resulterer i et socialt handicap.

Esbjerg: Ansigtsblindhed - eller Kongenital Prosopagnosi, som diagnosen hedder - skyldes en selektiv forstyrrelse i hjernen, hvor evnen til at genkende ansigter ikke udvikles normalt. Hvorfor og hvor i hjernen denne forstyrrelse opstår, ved man ikke, oplyser Christian Gerlach, som er professor ved Odense Universitet og forsker i ansigtsblindhed.

- Undersøgelser peger dog på, at det er i venstre hjernedel, der er problemer, når ansigtsblindhed opstår uden relation til en hjerneskade. Det er overraskende, da folk, der udvikler ansigtsblindhed efter en hjerneskade, ofte har skader i højre hjernehalvdel, fortæller professoren, som tilføjer, at ansigtsblindhed også kan ses hos folk med autisme, men at man sagtens kan være ansigtsblind uden hverken at være autist eller hjerneskadet.

Ansigtsblindhed har været en velkendt forstyrrelse hos folk med hjerneskade i over 100 år. I 1974 så man det første tilfælde af tilstanden, hvor patienten ikke var hjerneskadet, og op gennem 1980erne og 1990erne har der været meget fokus på lidelsen.

- Man skønner, at to-tre procent af danskerne har lidelsen. Det er relativt mange, og vi ved, at mange ofte får problemer med at færdes i sociale sammenhænge, og at nogle derfor vælger at trække sig fra sådanne sammenhænge, fortæller Christian Gerlach og tilføjer:

- Der er endvidere nogle undersøgelser, som peger på, at har man en mor eller en far, der er ansigtsblind, så er risikoen for selv at få lidelsen cirka 50 procent.

Der findes forskellige grader af ansigtsblindhed. Nogle kan ikke genkende arbejdskolleger i nye sammenhænge; andre kan ikke genkende familiemedlemmer og har måske endda problemer med at genkende sig selv.

Kan ikke helbredes

Det findes ingen helbredelse for ansigtsblindhed.

- I nogle undersøgelser har man påvist effekter af at genoptræne evnen til at genkende ansigter, men det er uvist, om evnen kan genoptrænes på sigt, siger Christian Gerlach.

Hvis du vil teste dig selv for ansigtsblindhed, kan du benytte følgende link: http://www.ansigtsblind.dk/test-dig-selv/.

Test dig selv: Ansigtsblindhed er arveligt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce