Terror-terner skal lokkes til ny bolig på havnen

Beskyttede terner har i mange år skabt en del problemer på Esbjerg Havn. Nu skal den lille fugl have sit helt eget paradis på havnen. Foto: Henning Simonsen.

Terror-terner skal lokkes til ny bolig på havnen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Natur

De fredede terner, som i årevis har terroriseret ansatte og firmaer på Esbjerg Havn, er tæt på at få deres helt eget paradis på havnen. Parterne bag projektet mangler dog 100.000-150.000 kroner.

Esbjerg: Beskyttede hav- og fjordterner, der i hundredvis flyver i pendulfart mellem IAT på Sahara på Esbjerg Havn og Vadehavet, mens deres ekskrementer hagler ned over bygninger, biler og ansatte.

Sådan har virkeligheden været i tre-fire år den østlige del af havnen, hvor en større koloni af hav- og fjordterner på omkring 300 par har ynglet på virksomhedens tag. Ud over, at den to etagers kontorbygning, der er pakket ind i pænt, sort materiale, bliver griset til fra yngleperiodens start i slutningen af marts og frem til og med juli, går det ud over lakken på medarbejderes og gæsters biler, og ternerne kan finde på at angribe alt og alle, når de vil beskytte unger, der er gledet ned fra taget og ligger på jorden.

Mens IAT nu er i gang med at forberede en rensning af mos og andet på taget, så rederne vil have svært ved at hænge fast, er Nationalpark Vadehavet i samarbejde med Esbjerg Havn, Aarhus Universitet og Dansk Ornitologisk Forening i gang med at skaffe ternerne en ny bolig på havnens sydmole ved indsejlingen til Dokhavnen og Sønderhavnen. Imidlertid mangler projektet både tid og penge - ternerne er nemlig allerede undervejs til Esbjerg og ankommer om cirka 14 dage.

- Vi arbejder på at skaffe en løsning, som både tilgodeser havnens firmaer, men også ternerne. Lige nu mangler vi dog stadig mellem 100.000-150.000 kroner for at kunne etablere ternerne permanent på molen, siger John Frikke, projektkoordinator ved Nationalpark Vadehavet, der satser på, at der indtil videre kan etableres en midlertidig løsning på sydmolen.

Sagen kort
  • De fredede terner har igennem efterhånden mange år skabt visse udfordringer på Esbjerg Havn. Ternerne havde blandt andet ynglested på DFDS' terminal for en del år siden, og her gik ternerne ofte til angreb på havnearbejderne. For nogle år siden opstod problemet i Sønderhavnen, blandt andet ved IAT.
  • Der har i alt været overvejet fire lokaliteter, hvor ternerne kunne holde til på Esbjerg Havn: Essi-bygningen på taget ved Tampenkaj, arealet syd for Essi-bygningen, som udgøres af en lille græsdækket forhøjning, et området ved Sahara i den østlige ende af Esbjerg Havn og det valgte område ved sydmolen ved indsejlingen til Dokhavnen og Sønderhavnen tæt ved Maersk Training.


 

Havnen bidrager

IATs Jørgen Daugaard Pedersen siger direkte, at medarbejderne hos IAT vil være nogle af dem, der glæder sig allermest, hvis det lykkedes at rejse penge og flytte ternerne.

- De angriber ansatte, gæster og andre folk på havnen. Det er jo meget naturligt, de vil beskytte deres afkom, men det er ikke smart for nogen. Det er et fredet dyr, så vi kan ikke bare jage dem væk, og det vil også bare betyde, at der er andre virksomheder, der får problemet. Jeg synes, det er genialt, hvad John Frikke har fundet på - den nye bolig vil ligge lige ud til Vadehavet, hvor de kan flyve ud i spisekammeret og hente mad og skide undervejs, siger Jørgen Daugaard Pedersen.

Esbjerg Havn, der udlejer havnearealerne til virksomhederne, bidrager med samlet set 60.000 kroner til en løsning på problemet, og direktør for Esbjerg Havn, Ole Ingrisch, siger:

- Vi taler om en fugl, der skal passes på, og den har tilfældigvis valgt at bo på havnen. Men den generer vores kunder, og derfor vil vi gerne bidrage til at finde en løsning.

Der er arbejdet på projektet med en ny bolig for ternerne hele vinteren. Det går kort fortalt ud på at etablere et nyt yngleområde på molen på den sydlige del af indsejlingen til Dokhavnen, og der skal dels køres strandsand med skaller på, dels skal der etableres et strømførende hegn, så ternene er i fred for rovdyr.

Terror-terner skal lokkes til ny bolig på havnen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.