Sparekniv rammer børnenes sandkasser, vikarer og åbningstider

- Det er daginstitutionerns ansvar at finde den ene procents besparelser, og de har fundet den mange forkellige steder. På kaffeordningen, på mødeforplejningen, på vinduespudsningen og på vedligeholdelsen, oplyser dagtilbudschef Anne Merethe Løvmose. Eksempelvis vil der på det nye Vognsbøl Børnehus (billedet) blive skåret i åbningstiden. Billedet er fra børnehusets rejsegilde i juli 2017. Arkivfoto: Ludvig Dittmann

Sparekniv rammer børnenes sandkasser, vikarer og åbningstider

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Nogle vil pudse vinduer sjældnere. Nogle dropper personalets udviklingsdag. Flere steder skæres flere timer af den ugentlige åbningstid. Esbjerg Kommunes daginstitutioner har nu fundet deres én procents besparelse, som gennemføres efter nytår.

ESBJERG: Servicen må ikke forringes, så der må ikke pilles ved det antal personaler, som hver vuggestue og børnehave har i dag.

Men ellers har der måttet skæres på stort set alt andet i den én procents besparelse, som byrådet i budgetforliget besluttede at pålægge kommunens daginstitutioner, og nu er forslagene med de røde streger blevet afleveret på rådhuset. Daginstitutionerne har peget på, hvor de kan hugge en hæl og klippe en tå for at nå kravet, og der peges på alt fra mindre vedligehold til færre personalegoder.

Flere steder vælger man at skære i åbningstiden, så man kommer ned på de 51,75 timer om ugen, som er minimumstimetallet. Det sker blandt andet i Bydelens Børnehus og Vognsbøl Børnehus, hvor der i dag er åbent 54,5 timer om ugen, svarende til klokken 06.00-17.00 fra mandag til torsdag og klokken 06.00-16.30 om fredagen.

- Da vi sammenlagde institutionerne til de to nye børnehuse 1. januar 2018, måtte vi ikke gå ned i tid, således at der skete en forringelse for forældrene. Men nu, hvor afdelingen er stabiliseret, kan vi godt kigge på åbningstiden, og i de sidste 15-30 minutter hver dag er der kun fire-fem børn i de to børnehuse. Og det er ikke de samme børn hver dag. Så vi vurderer, at der godt kan lukkes tidligere, og at der måske også nogle gange opstår et behov, når man har mulighed for at hente senere, siger områdeleder for daginstitutionerne i Jerne-Spangsbjerg, Helle Rohde Pedersen.

Hun understreger dog, at de nye kortere åbningstider først vil være gældende fra 1. april, og at der alene er tale om at skære i slutningen af dagen. Institutionerne vil fortsat åbne klokken 06.00 om morgenen, for der opleves et stort behov for at aflevere tidligt.

Ud af vores lille budget går 98 procent af omkostningerne til personale, og dem må vi ikke tage af, så det er svært at finde den ene procents besparelse, når vi kun har to procent til driften. Om et år skal der så spares igen, og der må vi bare håbe, det ikke lægges ud til os at finde dem igen.
Marianne Guldager, områdeleder

Slut med fysioterapi

En anden besparelse, som går igen hos flere af daginstitutionerne, er et farvel til den årlige pædagogiske temadag, som typisk har ligget på en lørdag. Her mødes daginstitutionens pædagoger og ledelse for at tale om udviklingsplaner og pædagogiske temaer for vuggestuen og børnehaven, men det er nu slut i blandt andet Bramming, Kvaglund og Tjæreborg:

- Det er ærgerligt at skulle spare sådan en faglig dag væk. Når man taler om, at vi ikke må forringe serviceniveauet, kan man jo godt sige, at det også er at få tid og ro til at sidde sammen og lave nye læreplaner for børnene. Ved at fjerne dagen, sparer vi over halvdelen af det, vi skal. Det drejer sig om 104 medarbejdere, der har skullet lønnes for otte timers arbejde med lørdagstillæg, og desuden afspadsere efterfølgende, og så sparer vi også forplejningen på dagen, siger områdeleder for Tjæreborg-Esbjerg Ø, Marianne Guldager.

Derudover har man i området Jerne-Spangsbjerg valgt at droppe forplejningen til alle møder, så nu er der kun kaffe og te, og personalet får ikke længere en fysioterapeut. I Bramming bliver der sjældnere renset sandkasser og fejet, og man vil tøve længere, før der ringes efter en håndværker. I Ribe effektiviseres vikarforbruget, og man får i halvdelen af året kun nye gulvmåtter hver ottende uge, hvor det i dag sker hver fjerde uge.

Sparekniv rammer børnenes sandkasser, vikarer og åbningstider

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce