Spænding udløst for detektorfolket: Møntskat fra Ribe øverst på årets Danefæ Top 10

Mere end 250 sølvmønter blev der i efteråret fundet på en mark mellem Damhus og Lustrup sydøst for Ribe. Denne vikingeskat fik navnet Damhus Skatten, og den ligger øverst på en netop offentliggjort top 10 liste over danefæ-fund i 2018. Foto: Sydvestjyske Museer

Spænding udløst for detektorfolket: Møntskat fra Ribe øverst på årets Danefæ Top 10

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ud af alt det danefæ, der er indsamlet af amatørarkæologer i Danmark i hele 2018, ligger to fund fra Ribe-kanten blandt de tre øverste. Det er Nationalmuseet og DK4, der står bag listen, hvor et stort skattefund tager førstepladsen. Hos Sydvestjyske Museer mener man, placeringen vidner om det gode samarbejde mellem museer og amatørarkæologer.

Ribe: Det har været et fantastisk år for både amatørarkæologer og arkæologerne fra Sydvestjyske Museer, og en ny top 10-liste udarbejdet af Nationalmuseet og tv-stationen dk4 vidner om, at man over hele Danmark har lagt mærke til de helt unikke fund, der er blevet gjort i nærheden af Ribe.

3. august fandt detektorfører Jean Stokholm en spansk morabetino, der er en spansk guldmønt slået af Kong Alfonso VIII af Castilien i Spanien i år 1180. Fundet blev gjort på en mark ved Gørding og kaldt en numismatisk sensation, da den var den eneste af sin art i verden, men ikke mindre sensationelt var det fund, der blev gjort på en mark mellem Damhus og Lustrup sydøst for Ribe.

Fundet af 262 sølvmønter blev kaldt Damhus Skatten, hvor man indtil da kun havde fundet 13 mønter af samme type i verden, og det er disse to fund, der begge er at finde allerøverst på årets Danefæ Top 10 liste, der fredag aften blev afsløret på dk4.

Listen er for niende år i træk udarbejdet af dk4´s Frantz Howitz i nært samarbejde med Nationalmuseet og er ventet med stor spænding af landets mange detektorfolk, og her finder man vikingeskatten fra Damhus på førstepladsen, mens guldmønten fra Gørding indtager tredjepladsen.

Danefæ Top 10 2018
Årets Danefæ top 10 liste over de mest interessante fund fra 2018 er netop blevet offentliggjort.Listen er lavet af tv-stationen dk4 o9g Nationalmuseet og ser sådan ud:

1: Damhus-skatten 2: Guldskatten fra Hjarnø 3: Gulddenaren fra Gørding 4: Filigranfibulaen fra Nørgård Hovedgård 5: Omø-skatten 6: Korsene fra Holeby og Sønderholm 7: Guldhullet på Bornholm 8: Apollon fra Odense 9: Hovedtøjet fra Them 10: skolæstøkserne fra Askø

Ønsker man at se programmet om listen på dk4, er der genudsendelse 5. januar klokken 16.00.

Fantastisk periode

- Der var slet ingen tvivl om, at Damhus Skatten skulle have førstepladsen. Det er en skat fra det danske møntvæsens begyndelse, og man har her fundet ud af ting, man aldrig har vidst før. Man har aldrig før været så tæt på processen med det at slå mønter, så fundet er mere omfattende end nogensinde før, og mere omfattende, end man nogensinde havde turdet drømme om, siger Frantz Howitz og forklarer, at Gørding-mønten også kunne have indtaget listens andenplads, men at omfanget af Hjarnø-skatten ud fra et overordnet skøn endte med denne placering.

Hos Sydvestjyske Museer er overinspektør i arkæologi, Morten Søvsø, stolt over de to placeringer.

- Listen er et bevis på, hvor fantastisk en periode, vi er inde i hos Sydvestjyske Museer, og den viser, hvor vigtige samarbejdspartnere amatørarkæologer og detektorførere er for vore museer. De giver selvfølgelig ekstra arbejde til os, men det er på den gode måde, og fundet af skattene er en god udvikling af det samarbejde, vi har haft siden 1980'erne, siger Morten Søvsø.

Spænding udløst for detektorfolket: Møntskat fra Ribe øverst på årets Danefæ Top 10

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce