Socialdemokrater vil forbyde ballon-opsendelser

Det her er ikke en miljørigtig måde at foretage en fejring på, mener Socialdemokratiet og SF, der vil have det forbudt i kommunalt regi. V og DF siger nej. Arkivfoto: Colourbox.

Socialdemokrater vil forbyde ballon-opsendelser

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Socialdemokratiet og SF vil have opsendelse af heliumfyldte balloner forbudt i kommunal regi af hensyn til miljøet. Venstre og DF siger nej. Sagen ender i byrådet.

Esbjerg Kommune: Det er et populært indslag hos mange børn, når ballon-klovnen går i gang med at forme dyr, og dette artistiske indslag skal der heller ikke røres ved.

Men opsendelse af gasfyldte balloner som en festlig markering af det ene eller andet arrangement er ikke noget, som Esbjerg Kommune bør medvirke til, for når ballonerne er tømt for helium og daler ned i havet, udgør de en trussel mod dyrelivet.

Det er baggrunden for, at formanden for Plan & Miljøudvalget, Karen Sandrini, har fremsat forslag om at forbyde opsendelse af heliumfyldte balloner for alle institutioner og forvaltninger under Esbjerg Kommune, men til hendes store overraskelse var der ikke stemning hos blå blok for at gå med på et forbud.

- Ifølge KIMO (Kommunernes Internationale Miljø Organisation, red.), som vi er medlem af, samt flere miljøorganisationer, udgør balloner, når de er tømte og lander i havet, en forureningskilde og en trussel mod dyrelivet. Der er fundet døde havdyr med ballon-rester i maven, fordi dyrene forveksler plastikresterne med føde, og derfor opfordrer KIMO til, at medlemskommunerne indfører et forbud mod brug af heliumfyldte plastikballoner. Varde og Fanø kommuner har indført forbuddet, og jeg synes, det ligger lige for, at vi gør det samme, siger udvalgsformanden, der sammen med SF kom i mindretal i udvalget og nu i fællesskab har begæret sagen i byrådet.

Der er fundet døde havdyr med ballon-rester i maven, fordi dyrene forveksler plastikresterne med føde. Varde og Fanø kommuner har indført forbuddet, og jeg synes, det ligger lige for, at vi gør det samme.
Formand for Plan & Miljøudvalget, Karen Sandrini (S).

Noget pjat

Ifølge Karen Sandrini har Esbjerg Kommune ellers også - i lighed med andre kystkommuner - et fokus på både den stigende mængde plastikaffald i verdenshavene og på mikroplastik.

I forvaltningens beskrivelse af forslaget anbefales da også et forbud mod balloner i kommunalt regi. Esbjerg Kommune kan dog ikke udstede forbud til borgere og organisationer om ikke at sende balloner til vejrs, og derfor var tanken også at sende en opfordring til alle andre om at bruge miljørigtige alternativer, når der skal fejres noget, såsom papir-konfetti, sæbebobler eller andre bionedbrydelige produkter, som erstatning for de miljøskadelige balloner.

Venstre-medlem i Plan & Miljøudvalget, Kurt Bjerrum, der sammen to parti-kolleger og DFs Hans K. Sønderby stemte nej, mener, at forslaget er "noget pjat" at bruge tid på.

- Jeg finder, det er en anelse populistisk. Et paradeforslag, som jeg ikke mener, forvaltningen skal bruge tid på. Der er masser af andet, man kan kaste sig over, som har en bedre effekt, siger Kurt Bjerrum.

Hvor meget tid vil der gå med at skrive en regel om, at det må alle instanser af kommunen ikke?

- Der skal jo udarbejdes egentlige retningslinjer og så videre, og samtidig kan man ikke lovgive for private. Jeg synes, det er at skyde gråspurve med kanoner.

Socialdemokrater vil forbyde ballon-opsendelser

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce