Skandalen om teledata rammer Esbjerg: Hovedmænd i bandekrigen i Esbjerg sat på fri fod

Politi fra Syd- og Sønderjyllands Politi samt fra specialenheden Særlig Efterforskning Vest fra Århus og andre enheder slog til i en stor koordineret aktion mod bande- og hashmiljøet i Esbjerg i februar og ransagede på 31 adresser. Arkivfoto

Skandalen om teledata rammer Esbjerg: Hovedmænd i bandekrigen i Esbjerg sat på fri fod

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Tvivl om teledata fra mobiltelefoner betyder, at syv varetægtsfængslede esbjergensere mistænkt for organiseret hashhandel er løsladt indtil videre.

Esbjerg: De syv mænd, der er sigtet i den store hashsag fra Esbjerg, men nu er løsladt på grund af tvivl om teledata, står til omkring et års fængsel hver, hvis de bliver dømt for organiseret hashhandel. Findes de også skyldig i bandekriminalitet, kan straffen bliver højere - typisk det dobbelte.

Men efter et halvt år i varetægtsfængsel er de nu på fri fod, fordi rigsadvokaten har stoppet for brug af teledata i straffesager, indtil man har styr på om disse data er troværdige.

Også en sag, der skulle have kørt over tre dage ved Vestre Landsret i Esbjerg er blevet udsat, oplyser John Lundum, der er pressekontaktdommer i Vestre Landsret.

Teledata bruges i straffesager til at kortlægge, hvor en bestemt mobiltelefon - og formentlig dermed også den ejer - har befundet sig på et bestemt tidspunkt. Men det viser sig, at systemet måske ikke er så pålideligt, som man troede.

De syv løsladte esbjergensere er sigtet i en meget omtalt sag om organiseret handel med cirka 30 kilo hash. Da problemerne med teledata kan forsinke sagen i mange måneder, har man løsladt de syv sigtede, da de ellers risikerer at sidde varetægtsfængslet i længere tid, end de risikerer at blive idømt, hvis de kendes skyldige.

Strafferammen for organiseret narkohandel er op til ti års fængsel, men straffen for hashhandel hører til i den milde ende. Først ved mængder med flere hundrede kilo hash udløser det årelange straffe. Mest kendt er sagerne fra Christiania, hvor mængder på over 1000 kilo har givet 5-7 års fængsel.

Rigsadvokaten, som er øverste chef for anklagemyndigheden, udsendte i weekenden en instruks om, at de såkaldte historiske teleoplysninger midlertidigt ikke skal indgå som bevis i straffesager.

De syv løsladte esbjergensere er sigtet i en meget omtalt sag om organiseret handel med cirka 30 kilo hash.
Fra artiklen

Fængslet i et halvt år

De syv har siddet varetægtsfængslet i et halvt år, efter at de sammen med 19 andre unge formodede medlemmer af bandemiljøet i Esbjerg blev anholdt tirsdag den 26. februar i år.

Det skete ved en historisk stor, koordineret politiaktion i Esbjerg. De massive ransagninger og anholdelser blev gennemført af langt over 100 betjente fra flere politikredse. I bevismaterialet indgår registreringer af de anholdtes mobiltelefoner. Aktionen betød afslutningen på bandekonflikten mellem to grupper i kamp om hashmarkedet i Vestjylland.

Af de anholdte blev ti af de hårdeste bandemedlemmer og formodede hashhandlere varetægtsfængslet i et grundlovsforhør for lukkede døre i Århus, mens resten blev løsladt. I retten nægtede de ni sig skyldige. At der nu er tale om syv løsladte, kan skyldes, at de sidste tre har fået dom, er blevet løsladt eller sidder fængslet i sager, hvor teledata ikke indgår i sagen.

Skandalen om teledata rammer Esbjerg: Hovedmænd i bandekrigen i Esbjerg sat på fri fod

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce