Salt fra laksefabrik skal bekæmpe glatte vej i Esbjerg

Udvalgsformand Anders Kronborg (S) og direktør og firmaindehaver Christoph Kjærgaard, Polar Salmon Hjerting Laks, har lavet en aftale, der skal bekæmpe galt vinterføre på kommunens veje. Foto: Esbjerg Kommune

Salt fra laksefabrik skal bekæmpe glatte vej i Esbjerg

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Et tilsynsbesøg hos Polar Salmon Hjerting Laks fører til, at overskudssalt fra produktionen af røgede fisk skal bruges til at bekæmpe vinteren på vejene i Esbjerg Kommune.

Esbjerg Kommune: Sidste år var det noget griseri at lade godt, brugt salt gå til spilde, og derfor indgik Esbjerg Kommune er aftale med en af verdens største producenter af svinetarme, DAT- Schaub, om at genbruge virksomhedens salt til glatførebekæmpelse på kommunens veje.

Denne vinter er kommunen imidlertid gået i fisk for at bekæmpe glatte veje.

På et tilsynsbesøg hos virksomheden Polar Salmon Hjerting Laks på Esbjerg havn fik en medarbejder fra kommunen den gode idé, at overskudssalt fra produktionen kunne måske genbruges som vejsalt, og nu realiseres idéen, skriver Esbjerg Kommune i en pressemeddelelse.

Som en del af forarbejdningsprocessen af ferske fisk, bliver fiskesiderne saltet manuelt. I den proces er der salt, som ikke er i kontakt med fisk, men det kan heller ikke genbruges til nye saltninger. Derfor bliver det brugte salt kørt til deponi, men den praksis slutter nu.

I stedet står der nu en container hos Polar Salmon Hjerting Laks, hvor overskudssaltet samles. Esbjerg Kommunes Entreprenør kommer med jævne mellemrum og henter saltet for at bruge det i vinterbekæmpelsen. Forventningen er, at det kommer til at dreje sig om ca. 20 ton salt årligt.

- Det handler om, at vi ikke lader genanvendelige ressourcer gå til spilde. Virksomhed og kommune arbejder sammen til glæde for miljøet. Den type samarbejder er meget interessante, og modellen kan sagtens bredes ud til flere virksomheder, oplyser formand for Teknik & Byggeudvalget Anders Kronborg (S).

Polar Salmon Hjerting Laks
Polar Salmon Hjerting Laks er en af Danmarks største aktører indenfor røgede fisk. Firmaet opstod i 2016 ved fusionen af Hjerting Laks og Polar Salmon.

Et miljøansvar

Hos Polar Salmon Hjerting Laks havde direktør Christoph Kjærgaard faktisk en idé om at virksomheden skulle have gang i en ordning lignende DAT-Schaubs efter at have læst om den i avisen.

- Nu kan vi så glæde os over det kommende samarbejde med Esbjerg Kommune, for miljøansvar, kampen mod ressourcespild og bæredygtighed er blevet en del af den måde, vi driver virksomhed på, siger Christoph Kjærgaard.

Det første læs salt er allerede hentet hos Polar Salmon Hjerting Laks. Efterfølgende vil saltet blive blandet i den saltlage, som bliver brugt til at salte med, når is og sne truer trafikken.

I løbet af en hård vinter bruger Esbjerg Kommune ca. 4.000 tons salt, og genbrugssaltet vil indgå i den samlede mængde.

Salt fra laksefabrik skal bekæmpe glatte vej i Esbjerg

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce