S-politiker: Sen, men kærkommen hjælp fra Venstre i mastesag

S-folketingskandidat Anders Kronborg glæder sig over hjælp fra folketingsmedlem Carl Holst (V). Arkivfoto.

S-politiker: Sen, men kærkommen hjælp fra Venstre i mastesag

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det haster, hvis forligspartierne fra Christiansborg skal nå at standse opstilling af de 30-35 meter høje, 400 kV-master gennem flere kommuner. S-folketingskandidat glæder sig over hjælp fra folketingsmedlem Carl Holst (V).

Esbjerg/Varde/Tønder: Klokken er absolut ét minut i 12, hvis modstanderne af de 30-35 meter høje 400 kV-master, der skal rejses gennem flere kommuner i det syd- og sønderjyske, skal have held til at få omgjort den politiske beslutning og istedet får kabelføringen gravet ned. Derfor hilser folketingskandidat for Esbjerg By og Fanø, Anders Kronborg (S), også udmeldingen fra folketingsmedlem Carl Holst (V), Venstre Esbjerg Omegnskreds og medlem af Folketingets energiudvalg, i gårsdagens udgave af JydskeVestkysten velkommen.

"...det er helt skævt, at man vil opføre nye højspændingsmaster, når man graver dem ned i resten af Danmark. Det er imod Venstres egen politik, og derfor skal der findes ekstra penge, så kablerne kan graves ned", lød det fra Holst, der forklarede, at han har fået mange henvendelser om sagen, men holdt lav profil i offentligheden, indtil borgermøderne var overstået. Selv var han med til mødet i Ribe Fritidscenter onsdag aften og melder nu klart ud.

Politiske beslutninger
  • I 2008 blev det af et flertal i Folketinget besluttet, at højspændingskabler fremover skulle graves ned i fremtiden. Imidlertid blev der ændret på den beslutning i november 2016, da et bredt politisk flertal bestående af Venstre, De Konservative, Liberal Alliance, Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet, De Radikale og SF besluttede at ændre principperne ud fra bl.a. økonomiske hensyn. Beslutningen betød, at nye 400 kV-forbindelser skal etableres som luftledninger, og det gælder dermed også den kommende forbindelse mellem Idomlund og grænsen.
  • I 2009 udkom rapporten "Forskønnelse af 400 kV-nettet". Rapporten blev til på baggrund af den politisk aftale i 2008, hvor man bl.a. besluttede, at der skulle ske en forskønnelse af kortere strækninger af 400 kV-nettet, og rapporten udpegede seks konkrete 400 kV-strækninger i naturskønne områder, der skulle kabellægges. De tre af strækningerne er i dag kabellagt, og i forbindelse med den politiske aftale fra 2016 besluttede politikerne at fastholde at kabellægge de resterende tre strækninger.

Hastesag

- Det er positivt, at flere folketingsmedlemmer, herunder især Carl Holst, der er central, fordi han sidder i Folketingets energiudvalg, nu begynder at røre på sig, men det skal også til at være, hvis forligspartiernes tidligere beslutning om luftledninger istedet for nedgravning skal ændres. Carl Holst sad i Folketinget, da beslutningen om at trække luftledninger gennem Sydjylland blev truffet, så han kender jo udmærket sagen, siger Anders Kronborg, der nu i efterhånden mange måneder har råbt vagt i gevær og forsøgt at stille sig i spidsen for en massiv borgermodstand, der skal få masteføringen standset.

Det var et bredt politisk flertal i Folketinget bestående af Venstre, De Konservative, Liberal Alliance, DF, Socialdemokratiet, De Radikale og SF, der i 2016 besluttede at ændre princippet om, at nye store højspændingsledninger ikke længere skulle nedgraves af hensyn til de danske husholdningers elregninger samt hensynet til erhvervslivets pengepung. Dermed har Anders Kronborgs eget parti også været med i beslutningen - noget, der dog ikke ændrer på hans kritik af beslutningen:

Godt med øget viden

- Beslutningen har Carl Holst og andre folketingsmedlemmer truffet med åben pande, men der er ingen, der skal høre kritik herfra, hvis de er blevet klogere. Men det, vi mindst har brug for nu, det er snak. Nu skal der ske noget, hvis de skrækkelige konsekvenser, som masterne vil have for vores natur skal standses, og jeg forventer, at der kommer skred i tingene, når Carl Holst og også seks borgmestre går målrettet efter at få kabellagt. Selv afventer jeg stadig svar fra energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt samt formanden for Energinet, Lars Barfoed (tidl. minister for De Konservative, red.), på en anmodning om flere oplysninger, jeg har sendt, men et folketingsmedlem med sæde i Folketingets energiudvalg kan nok få oplysningerne hurtigere og lettere, så jeg er bestemt tilfreds med Carl Holsts udmelding, siger Anders Kronborg.

Carl Holst har sammen med Venstres energiordfører nu bedt om et møde med ministeren for at udfordre de oplysninger, Energinet er kommet med, og ifølge Carl Holst vil Venstre presse på for, at så mange kabler som muligt graves ned, så det bliver mere end de 15 km, der er planlagt indtil videre.

S-politiker: Sen, men kærkommen hjælp fra Venstre i mastesag

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce